RU  UA

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

В Україні газ хочуть замінити аналогом, який набагато дорожчий: що чекає на українців

В Україні мають намір більш активно розвивати ринок збуту біометану - аналога природного газу, виробленого з сільськогосподарських відходів. За підрахунками фахівців, в країні щорічно можна виробляти 8 млрд куб. м цього палива, проте коштує замінник природного газу значно дорожче.

Про ці плани свідчить опублікований на сайті Держагентства енергоефективності законопроект цього відомства, розроблений спільно з Міненергетики.

Якщо законопроект буде підтриманий Радою, в відомствах чекають стрімкого розвитку ринку збуту біометану і зниження рівня залежності від імпорту газу. При цьому відзначають, що виробництво біометану в Україні може зрівнятися з тією кількістю природного газу, яке спожило все українське населення за 2020 рік.

Втім, в найближчі роки замінити природний газ для потреб домогосподарства не вийде, біометан занадто дорогий у виробництві.

Як повідомив в коментарі UBR.ua глава правління біоенергетичної асоціації України (UABIO) Георгій Гелетуха, КМО собівартість залежно від вихідної сировини знаходиться в діапазоні $ 350-700 за 1 тис. Куб.м, в той час як у природного газу - $ 250 за 1 тис. куб.м.

Тому в Україні чистий біометан не виробляють, а використовують неочищений, дешевший еквівалент- для виробництва з нього електроенергії за "зеленим" тарифом.

Законодавча ініціатива Держенергоефективності не усуває проблему дорожнечі біометану. Проект закону пропонує лише запустити систему верифікації цього палива, щоб кінцевий покупець мав гарантії органічного походження купленого ресурсу.

За словами Георгія Гелетухи, таким чином у виробників з'явиться можливість продавати його тим споживачам, яким важливо купувати саме біометан.

Експерти вважають, що найбільш перспективний напрямок його збуту - експорт в ЄС.

Як повідомляв "Апостроф", з квітня 2021 року в Україні перестануть контролювати тарифи на газ, тому ціни можуть змінитися.