RU  UA

Субота, 21 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Енергетика

Новини

20 вересня

Всі новини

"Нафтогаз" може отримати чергові збитки через помилки у контрактах колишнього керівництва - експерт

У контрактах між "Нафтогазом" та газопостачальними компаніями фактично були допущені помилки, і вони стали відчутними в період зростання цін на газ на європейських ринках. Внаслідок цього "Нафтогаз" може отримати чергові збитки.

Про це заявив експерт Андріан Прокіп, пише Цензор.НЕТ.

За його словами, початок 2021 - перша зима, протягом якої діяв лібералізований ринок природного газу, запроваджений з 1 серпня 2020, і передбачав, що ціна газу для населення більше не регульована державою, а визначається кон’юнктурою ринку. Відтак, споживачі зіткнулись із суттєвим ростом ціни на природних газ. Для того, щоб убезпечити споживачів уряд повернув тимчасове регулювання.

"Цей період був використаний щоб знайти рішення, яке б відповідало духу ринкових відносин і водночас сприяло б захисту споживачів. Таким підходом став річний тариф. "Річний тариф - підхід, за якого побутові споживачі щомісяця платять фіксовану ціну протягом року, а постачальник повинен відповідним чином спрогнозувати умови на ринку та свій грошовий потік".

Однак газопостачальні компанії почали продавати газ, який вони отримують на умовах річних контрактів не лише побутовим споживачам, але й комерційним, заробляючи додаткову маржу.

"Звісно, здебільшого сторони угод намагаються діяти так, щоб не відповідати за порушення угод. Тому ключовим запитанням є – які умови між Нафтогазом та газопостальниками прописані в контрактах? У нещодавній публікації на Економічній правді, автори повідомляють "Сталося це через те, що "Нафтогаз" не передбачив у контрактах для "річного тарифу" механізм, який би забороняв постачальникам продавати газ промисловості", - підкреслив експерт.

Ситуацію суттєво погіршив і різкий стрибок цін за останні півроку.

"Якби сьогодні ринкова ціна газу залишалась на рівні близькому до тої, що мала місце у березні, коли НАК і газопостачальники почали підписували ці угоди (тобто відповідала б трендам сезонного коливання), проблема не стояла б так гостро", - зазначає він.

РанішеЗМІ писали, що "Нафтогаз" не передбачив в контрактах для "річного тарифу" механізм, який би забороняв постачальникам продавати газ промисловості. Це дозволило компаніям продавати газ не тільки населенню, але і промисловості. Тільки в перший місяць дії контрактів постачальники продали близько 60 млн куб м газу побутових споживачів за ринковими цінами. Найбільшу вигоду від такого контракту отримали компанії олігарха Дмитра Фірташа.