Макроекономіка

В Нацбанку України розповіли, коли зміниться облікова ставка: прийдеться почекати

Національний банк України (НБУ), у якому планували перевіряти усі банківські операції українців, найближчим часом прийме рішення щодо облікової ставки. Розгляд цього питання заплановано на 15 червня, однак, скоріше за все, ключова ставка залишиться на поточному рівні.

Це витікає з відповіді регулятора на офіційний запит "Апострофа".

Так, рік тому, в червні 2022 року, НБУ різко підвищив облікову ставку з 10% до 25% річних. Це ключова ставка, за якою регулятор надає кредити комерційним банкам. Відповідно, банківські кредити теоретично не можуть бути нижче відсоткової ставки Нацбанку. Облікова ставка є одним з інструментів монетарної політики, який зокрема застосовується для стримування інфляції (зростання цін).

Читайте також: НБУ візьме на контроль всі грошові перекази по картках: що це означає і які наслідки для українців

У листі-відповіді НБУ йдеться про те, що регулятор готовий коригувати час і темп зміни облікової ставки з огляду на подальший розвиток подій на валютному ринку, інфляційну динаміку, стійкість міжнародної підтримки України та результативність заходів із забезпечення привабливості гривневих інструментів.

"При цьому рішення з монетарної політики й надалі узгоджуватимуться з ключовими завданнями НБУ, що полягають у забезпеченні курсової стійкості, сталого зниження інфляції та фінансової стабільності як запоруки стійкого економічного відновлення", - зазначили в НБУ.

В Нацбанку також повідомили, що наразі (на підставі квітневого макропрогнозу) є розуміння, що "цикл зниження облікової ставки може розпочатися у четвертому кварталі 2023 року".

Водночас регулятор не уточнив, до яких рівнів може бути знижена облікова ставка у цей період.

Раніше ми писали, що волонтерську спільноту обурила ініціатива про додаткове оподаткування у розмірі 19,5% усіх зборів коштів, які проводяться для потреб ЗСУ. Міністр фінансів Сергій Марченко, коментуючи скандал, заявив, що волонтери, котрі офіційно ведуть свою діяльність для допомоги ЗСУ, не сплачують до бюджету жодних податків за придбані дрони та інші товари.

  • Вас може зацікавити:

Жах на вулиці волонтерів: як силовики "кошмарять" меценатів за допомогу захисникам України

В Одесі волонтерів "Гончаренко центру" не пускають до приміщення, де вони плетуть маскувальні сітки для ЗСУ

"Українська команда" відправила на передову дрони-камікадзе з побажаннями окупантам від українців