RU  UA

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Регуляторна політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Журналісти розповіли, як топ-чиновники ГПУ допомогли "померти" відомому шахраю: відео

Заступники генпрокурора Юрія Луценка Дмитро Сторожук і Юрій Столярчук, а також нардеп "Блоку Порошенко" Володимир Ар'єв допомогли міжнародному шахраєві Дмитру Малиновському кілька років вважатися мертвим.

Про це повідомляє Наші гроші з Денисом Бігусом.

На момент підробки факту смерті Малиновський був основним підозрюваним в декількох кримінальних справах в Україні. Перша справа стосувалася шахрайства з приватною фірмою одеситів. Малиновський, за версією слідства, завдав шкоди потерпілим на суму понад 340 тисяч доларів. Розслідування вели з 2012 року.

Також в 2014 році Генпрокуратура звинуватила Малиновського у фіктивному замінування суду і підробці документів.

Навесні 2015 року Малиновський провернув свою знамениту аферу - пообіцяв сінгапурської фірми Dreymoor Fertilizers Ltd поставити карбамід та аміак виробництва Одеського припортового заводу на суму понад 12 млн євро, але забрав гроші і зник. Кримінальне провадження зареєстрували на початку 2016- го.

Між двома фінансовими аферами Малиновський інсценував власну смерть, підробивши свідоцтво. Допомогли йому в цьому мати і дружина. За легендою, 18 серпня 2014 року Малиновський відправився на судове засідання, але додому так і не повернувся. У листопаді невідомий нібито передала дружині картонну коробку, в якій було свідоцтво про смерть чоловіка і попіл. У документах говорилося, що Малиновський загинув 25 жовтня 2014 року на території Луганська.

Дані про смерть Малиновського з фальшивого свідчення не були внесені до державного реєстру, тому дружина і мати просили суд визнати факт смерті. 12 травня 2015 року суд задовольнив позов, виходячи з наявності свідоцтва про смерть і факт того, що сім'я здійснила поховання. Рішення прийняла суддя Юлія Свячена.

На початку 2016 року прокуратура і поліція провели обшук вдома у батьків Малиновського. На одному з телефонів було знайдено закриту групу, в якій Малиновський спілкувався з батьками. Крім повідомлень він надсилав відео і фото замку у Франції, який придбав в 2015 році.

Крім того, в матеріалах оперативно-розшукових дій були протоколи допиту свідків, які впізнали голос Малиновського на відео, яке він посилав батькам. А також свідки, які бачили Малиновського живим в Каннах.

У зв'язку з цим прокурори пішли в суд оскаржити рішення першої інстанції про смерть Малиновського.

Але за тиждень до судового розгляду, 7 липня 2016 року, заступник Генерального прокурора Дмитро Сторожук змінив групу прокурорів у 2 перших кримінальних виробництвах по Малиновському.

На наступний день кримінальне провадження за підозрою в підробці документів і фіктивне замінування суду закрили.

На засідання в Апеляційному суді Одеси про оскарження смерті Малиновського прийшов новий, недавно включений в прокурорську групу працівник ГПУ і відмовився оскаржувати факт смерті.

Відмовлятися від Апеляційної скарги прокурор Олександр Козуб прийшов з довіреністю від іншого заступника Генерального прокурора Юрія Столярчука.

"На сьогоднішній день Генеральна прокуратура України відмовляється від апеляційної скарги у зв'язку з закриттям кримінального провадження. Нових обставин, які спростовують факт смерті Малиновського, на даний момент не встановлено", - сказав в суді Козуб.

За словами Олександра Журавльова, судді в тому судовому засіданні, якби Генеральна прокуратура не відмовилася від апеляції, рішення про смерть Малиновського було б скасовано.

Передувало цим подіям лист-звернення нардепа "Блоку Порошенко" Володимира Ар'єва на ім'я Генпрокурора Юрія Луценка у справі Малиновського.

У листі Ар'єва стверджувалося, що Малиновський не має відношення до кримінальних справ, які сфабриковані проти нього екс-регіоналами, і взагалі Малиновський давно помер.

За словами самого Ар'єва, з Малиновським він кілька разів зустрічався в Страсбурзі в 2016-му році.

"Він приїжджав до мене кілька разів в Страсбург. Мені його представили як людини, якого, скажімо так, переслідують в Україні, і потім я вже дізнався, що це за людина, і перестав з ним спілкуватися. Мені сказали, що він аферист", - сказав Ар'єв.

З цих пояснень випливає, що Ар'єв скерував до ГПУ лист про смерть Малиновського після зустрічі з ним в реальному житті.

Пізніше Ар'єв повідомив, що Малиновський представився йому іншою людиною - адвокатом Малиновського. А лист про смерть Малиновського нардеп відправив в ГПУ, тому що повірив в логічно викладені факти в зверненні.

За словами Ар'єва, Малиновський пропонував йому за ці послуги "певні преференції", але депутат відмовився і вирішив допомогти безкоштовно.

Генеральна прокуратура оскаржила факт смерті Дмитра Малиновського тільки в серпні 2017 року. Тобто, тільки через півтора року після того, як на обшуках прокурори знайшли незаперечні докази того, що Малиновський живий.

Малиновського затримали в 2018 році у Франції. За повідомленням Європолу, увагу французьких правоохоронців привернула покупка середньовічного замку Шато де Ларошпо в Бургундії за 3 мільйони євро. Під час обшуку у Малиновського вилучили вінтажний автомобіль і 3 картини Сальвадора Далі.

Як повідомляв "Апостроф. Економіка", в Україні спіймали банду шахраїв, які наживалися на онкохворих: опубліковано відео.