RU  UA

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Регуляторна політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

Всі новини

"Річні пропозиції" назвали найкращим способом захисту від стрибків цін на газ – дані опитування

Громадяни України підтримують запровадження ринку газу, а найкращим способом захисту від стрибків цін називають запровадження тарифу "річний".

Такими є висновки соціологічного опитування, проведеного "Gradus" на замовлення Федерації роботодавців нафтогазової галузі України (ФРНГ).

В квітні 2021 завершується дія тимчасового обмеження ціни на газ, завдяки відновленню економічної активності ціни на енергоносії показують тенденцію до зростання. ФРНГ вирішила з’ясувати ставлення громадян до ринку газу, очікування від держави та механізмів захисту від сезонних стрибків цін. За його результатами, більше половини респондентів переконані, що запровадження ринку газу дозволить збільшити видобуток газу (55%), звільнити державу від енергозалежності від РФ з відкриттям доступу до газу ЄС (62%), пришвидшити процес євроінтеграції (53%). Більшість респондентів вважає, що гроші, отримані в результаті запровадження ринку газу, повинні бути спрямовані на інвестиції у видобуток газу, а не на субсидії. Більшість найкращим способом захисту назвали єдину ціну на газ протягом року (31,9%). Таке рішення закладено в основу тарифу "Річний": способу захисту від стрибків цін, який пропонує зробити обов’язковим Національна комісія з питань енергетики та комунальних послуг. Ще 22,9% розраховує на грошову компенсацію щомісяця в разі великих коливань.

"Єдина ціна протягом року" є найбільш популярним варіантом відповіді на запитання "Що має робити держава для зменшення розміру платіжки за газ?". 34,5% погодилися "Запровадити тариф "Річний", який захистить від сезонних коливань ціни на газ, а для вразливих громадян надати фіндопомогу". Ідею запровадження річних цін підтримують і експерти.

"Річні продукти дають можливість споживачам спрогнозувати витрати. Вони є своєрідною "страховкою" від сезонних цінових коливань. Особливо річні пропозиції цікаві споживачам, які використовують газ комплексно, зокрема - для опалення будинків", - зауважує координаторка житлово-комунальних й енергетичних програм Громадської мережі "Опора" Тетяна Бойко.

"Споживачі, які будуть орієнтуватися на річні цінові пропозиції й вчасно підписувати "довгі" контракти, ризики щодо підвищення ціни фактично нівелюють", - вважає гендиректор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко.

За даними опитування, 23,6% готові до обмеження ринку - запровадження граничної ціни на газ, незважаючи на те, що це рішення зупинить реформу та приєднання України до європейського енергоринку. Ще 13,6% опитаних готові до відновлення імпорту газу з РФ. 11% респондентів заявили, що отримують субсидію на енергоносії. 23% не змогли оформити субсидії, 56% не отримують, 9% заявили, що є "противниками субсидій".

"Українці все більше знають про принципи роботи ринку газу для побутових споживачів і очікують продовження решти ринкових реформ в енергетиці. Федерація роботодавців нафтогазової галузі активно долучається до інформкампанії про нюанси роботи ринку газу, зміну постачальника та вибору цінових пропозицій тощо. Ми всіляко сприяємо впровадженню реформ й завжди готові до співпраці з урядом, регулятором, громадськими організаціями та іншими стейкхолдерами", - наголосив голова ВГО "ФРНГ" Андрій Супрун.

Опитування було проведено в березні 2021 дослідницькою компанією Gradus Research методом самозаповнення анкети в додатку Gradus. Розмір вибірки: 1201 респондентів. Цільова група дослідження: люди у віці 18-60 років у містах з населенням 50к+.