RU  UA

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Налоги

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

23 квітня

Всі новини

У Раді зареєстрували два проекти про реформу екоподатку: бізнес та екологи висловили позицію

У Верховній Раді України було зареєстровано два законопроекти щодо реформи екологічного податку, які дозволять перерозподілити кошти, які виплачуються підприємствами-забруднювачами.

Документи викладені на сайті парламенту.

Так, згідно з першим проектом - авторства ВалеріїЗаружко та Максима Єфімова, до 70% екологічного податку, який нараховується кожному підприємству, можна буде автоматично повернути, якщо підприємство провело ефективну екологічну модернізацію.

Другий проект - нардепа Олега Недави, запускає реінкарнацію скасованої системи, що діяла до 2014 року, при якій кошти перераховувалися в спеціальний фонд, і звідти спрямовувалися на екологічні проекти. Багато експертів вважають, що подібний механізм включає в себе ряд корупційних ризиків.

"У нашій моделі ми не створюємо якихось додаткових державних установ, цільових фондів, не множимо чиновників. Все робиться автоматично, щоб зробити процедуру максимально прозорою і зрозумілою, так, як це працює в країнах Європейського співтовариства. Інакше відразу виникають питання: хто буде розподіляти ці гроші, на якій підставі, і це може стати підставою для корупції", - прокоментувала автор першого проекту, нардеп Заружко.

Представники бізнесу також виступили з критикою проекту Недави. Так, голова Федерації металургів України Сергій Біленький повідомив "Апострофу", що схема з проміжним фондом вже існувала в Україні і показала свою неефективність.

"Норма з відрахуваннями до спеціального фонду вже діяла. І, згідно з досвідом, якщо гроші вже пішли з підприємства в цей фонд - отримати їх на використання для природоохоронних заходів практично нереально. Крім того, якщо навіть підприємства спробують їх якимось чином отримати, то зіткнуться зі значними корупційними ризиками. Адже відразу ж виникає питання: яким саме підприємствам їх давати, в якому обсязі", - розповів Біленький.

Еко-активісти також закликали підтримати проект, де використання грошей екоподатку відбувається більш прозоро і ефективно. Свою позицію щодо цього висловив "Апострофу" співзасновник авторитетної громадської організації "Єдина Планета" Павло Вишебаба.

"Значна частина коштів, які збираються як екологічний податок, спрямовуються не на захист навколишнього середовища, і цю проблему необхідно терміново вирішувати. Якщо підприємство завдає шкоди навколишньому середовищу, цілком справедливо, що воно повинно заплатити екологічний податок. Але цей крок сам по собі не впливає на вирішення екологічних проблем в державі. Значна частина українських виробництв вимагає невідкладної модернізації на користь більш екологічних практик у своїй діяльності", - вважає Вишебаба.

За його словами, серед еко-активістів активно обговорюються обидва проекти, що передбачають реформу екоподатку, і модель з автоматичним відшкодуванням виглядає для них більш життєздатною.

"Нова модель розподілу коштів екологічного податку повинна включати в себе стимулювання виробництва змінюватися і модернізуватися, щоб зменшувати свій негативний вплив на навколишнє середовище. Мені здається життєздатною пропозиція частково компенсувати кошти, сплачені у вигляді екоподатку, тим підприємствам, які вкладаються в осучаснення виробництва", - підкреслює співзасновник "Єдиної Планети".