RU  UA

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Налоги

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

При розумних ставках податків і поступовому їх скороченні відбудеться детінізація економіки -Олександр Кучеренко

Кандидат на посаду голови Державної податкової служби Олександр Кучеренко вважає, що Україні слід рухатися в бік зниження податкових ставок і спрощення податкового адміністрування для стимулювання підприємництва, що дозволить збільшити обсяг надходжень до бюджету.

Про це він заявив в інтерв'ю РБК-Україна.

"У нашій концепції передбачено поступове скорочення ПДВ до 15%, податку на доходи фізичних осіб - до 12%. Обов'язково потрібно ввести податок на виведений капітал замість податку на прибуток підприємств. Розмови про це ведуться давно, є сильна протидія з боку великого бізнесу. Ставками податків необхідно стимулювати створення доданої вартості, а не сировини, як це робиться зараз на прикладі сільгоспвиробників. Проаналізувавши обороти приватних підприємців, я буду наполягати на тому, щоб прибрати і звітність, і податки для ФОП оборотом менш 400 тис грн на рік", - заявив Кучеренко.

Кучеренко зазначає, що адміністрування податків в Україні обходиться значно дорожче, ніж в таких країнах як Польща, Грузія, США, і цю тенденцію необхідно міняти.

"Відносно скорочення надходжень - при розумних ставках і поступовому скороченні відбудеться детінізація економіки і збільшення податків, що сплачуються. У Грузії ставки скоротили - зібрали вдвічі більше податків. Ще один важливий момент, який у нас не беруть до уваги - скільки коштує адміністрування податків. Ми порахували, що українські платники податків переплачують в 2-3 рази в порівнянні з тими ж поляками чи американцями. У нас збір 100 дол податків дорожче, ніж в Європі або США", - вказує Кучеренко.

Метою реформи податкової системи і роботи Державної податкової служби, вважає Кучеренко, має стати умови для стимулювання підприємництва, що розширить базу оподаткування.

"Вона полягає в зміні мети роботи і місії ДПС. Замість"зібрати побільше податків"- стимулювати розвиток підприємництва. На мій погляд, збільшення бази оподаткування більш виграшна стратегія, ніж збільшення ставок і податкового тиску на підприємців. Тому потрібно скорочення ставок податків і часу на їх адміністрування. В основі концепції, яку пропоную я і команда Ради інституціональних реформ, лежить конкретне завдання - Україна має перемогти в конкурентній битві за капітал, яка розгорнулася в світі. В тому числі і за капітал наших власних громадян. А зробити це можна тільки створивши конкурентоспроможну податкову систему. Але не перетворившись при цьому в податкову гавань", - зазначив Кучеренко.

Раніше в Україні розпочався конкурс на посаду глави ДПС. Серед претендентів 9 кандидатів, в тому числі діючий керівник ДПС Олексій Любченко.