RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Налоги

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Замість програми системних реформ уряд знову пропонує декларативний документ - експерт

Кабінет міністрів підготував третю редакцію Програми своєї діяльності до 2024 року, і вона не має нічого спільного з планом реформ, здатних вивести країну з кризи. Ймовірно, документ потрібен уряду, щоб захиститися від розпуску на найближчий рік.

Про це пише в блозі на Ліга.нет доцент Університету ДФС України, кандидат юридичних наук Андрій Гмирін.

За словами Андрія Гмиріна, за останні 7 років в стінах Верховної Ради затвердження пройшли кілька таких програм, і уряди використовували цей документ в розрахунку на отримання імунітету від розпуску. На ділі ж Програма має бути системним документом, в якому виписані стратегія і тактика Кабміну, проміжні завдання і показники, за якими визначатимуть, досягнуті цілі чи ні.

Андрій Гмирін констатує, що уряд Дениса Шмигаля підготував третю редакцію плану дій, а перший і другий варіанти парламент "провалив". Вчений наводить виклад документа:

"Велике будівництво" - будівництво та ремонт доріг і мостів, аеропортів; передача в концесію 6 морських портів.

"Інвестиційний хаб". Створення Фонду Фондів і запуск Національної біржі з торгівлі капіталом і товарами. До 2024 має збільшитися чистий приплив інвестицій - до 5%.

"Легкий бізнес". Заплановано зменшення регуляторного навантаження на бізнес, оподаткування акцизом пива, пального і спирту, реформа митних процедур, прогрес у виконанні Угоди з митних питань.

"Нова економіка". Набуття членства в Європейському космічному агентстві, авіабудування. Зростання експорту авіатехніки. Інтеграція в європейський енергетичний простір, ENTSO-E (до 2023), адаптація до енергетичного законодавства ЄС, диверсифікація джерел газу. Незалежність від енергосистем РФ і Білорусі. Залучення іноземних партнерів для створення Консорціуму по управлінню ГТС України, реформування вугільної галузі.

Андрій Гмирін критично оцінює передачу стратегічних об'єктів інфраструктури під зовнішнє управління. Він порівнює це з приватизацією 90-х - "банальним розпродажем держвласності". Схожим шляхом, вважає вчений, слідує уряд, коли пропонує передати в концесію 6 морських портів або хоче створити консорціум з управління ГТС України.

З оптимізмом він сприймає наміри Кабміну збільшити обсяг торгів на фондовому ринку. В Україні не було регулювання торгівлі деривативами, підприємці воліли торгувати через дочірні організації за межами України. На думку аналітика, якщо Кабміну вдасться досягти мети, це створить передумови для припливу інвестицій.

Теза про інтеграцію законодавства в законодавчий простір ЄС Андрій Гмирін сприймає як не підкріплену конкретними кроками декларацію. Вчений зазначає, що програма КМУ не містить плану системних перетворень в економіці та сфері оподаткування, а пункт про зменшення навантаження на бізнес декларується після того як парламент прийняв у першому читанні законопроект №5600, який збільшує податкове навантаження.

"Ми маємо змінити саму філософію податкової системи - з репресивної на стимулюючу. Це передбачає комплекс змін - вони прописані в моїй програмі податкових трансформацій "Від нестабільності до гармонії". Це - реструктуризація податкових і контролюючих органів, централізація їх функцій, лібералізація системи оподаткування, проведення реальної амністії капіталів і введення податку на виведений капітал, автоматизація і цифровізація адміністрування податків, скорочення тиску на бізнес. Сподіваюся, ми побачимо все це в програмних документах Кабміну після їх доопрацювання", - резюмує Андрій Гмирін.