RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Налоги

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

"Податок на Google" - не панацея, країні потрібні системні зміни - вчений

Кабмін розширив базу платників податків, включивши до неї IT-корпорації, такі як Google, заради наповнення бюджету. Але за цим рішенням не стоять комплексні реформи, спрямовані на стимулювання бізнесу і залучення інвесторів.

Про це пише в своєму блозі на порталі Ліга доцент Університету ДФС України, кандидат юридичних наук Андрій Гмирін.

Експерт аналізує закон №1525-ІХ, відомий як закон "про податок на Google". Зміни в ньому стосуються, зокрема, Google, YouTube, Apple, Facebook та інших компаній.

Андрій Гмирін каже, що мета закону - прибрати в Податковому кодексі пробіл, який дозволяв компаніям уникати обов'язку щодо сплати ПДВ за послуги резидентам України. П.186.4 ПКУ визначав місцем поставки послуг місце реєстрації постачальника, а для Google постачальник не мав української реєстрації, відповідно, сплата резидентами України за послуги Google не була для компанії підставою реєструватися платником ПДВ на території України. Пункт 186.31 визначає місцем поставки послуг "місцезнаходження одержувача послуг" або "країну, в якій розміщені... засоби зв'язку або до якої спрямовано картку доступу для її використання".

За словами Андрія Гмиріна, IT-гіганти таким чином будуть платити податок на додану вартість в розмірі 20%. Компанія Google, зокрема, зобов'язана зареєструватися платником ПДВ на території України, і звітувати в ДПС. Для IT-компаній це стане обов'язковою процедурою, якщо сума від їх операцій буде більше 1 млн грн на рік. У звіт також будуть вноситися договірна вартість поставки електронних послуг і сума податку. Зміни в ПКУ передбачають "податкове повідомлення особі-нерезиденту", також збільшено термін сплати за такими рішеннями - 90 днів, а для осіб-нерезидентів передбачено можливість оскарження рішень податкової служби.

Україна - не перша держава, де IТ-гіганти мають сплачувати ПДВ, пише вчений, однак зазначає, що ДПС отримає інструмент для тиску на бізнес, і у випадку з міжнародними корпораціями це може завдати репутаційного збитку державі. За словами експерта, Google та інші гіганти змушені будуть підвищити ціни на послуги для громадян України. Автора дивує, що зміни акцентуються на фізособах - одержувачах послуг, а юридичні особи в документі не згадуються.

Андрій Гмирін впевнений, що через відсутність комплексного підходу до реформування економіки, новації не матимуть довгострокового ефекту. Він стверджує, що поштовхом до розвитку може стати лише очищення від корупції судових органів, створення гнучкого податкового законодавства, заохочення інвесторів.

"Замість точкових рішень уряду і парламенту на зразок закону "Про податок на Google" або декларативної Програми дій Кабміну до 2024, я пропоную почати реальні перетворення. Їх алгоритм прописаний в програмі податкових трансформацій "Від нестабільності до гармонії". Ці зміни передбачають реструктуризацію податкових і контролюючих органів, централізацію їх функцій, широку лібералізацію системи оподаткування, проведення реальної амністії капіталів і введення податку на виведений капітал, автоматизацію і цифровізацию адміністрування податків, скорочення адміністративного тиску на бізнес. Вкотре маю висловити жаль, що у високих кабінетах до пропозиції експертів прислухаються лише зрідка. Але ми не втрачаємо надії бути почутими", - резюмує Андрій Гмирін.