RU  UA

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Киянам приходять платіжки з новою графою про оплату: як уникнути додаткових витрат

Після повідомлень про зростання тарифів на комуналку, в Києві почали приходити платіжки, в яких вказані не тільки борги за гарячу воду, а й коефіцієнт інфляції.

Про це заявив заступник голови КМДА Петро Пантелєєв, повідомляє УНІАН.

Так чиновник прокоментував слова депутата Київради Ігоря Кириленка про те, що в липні багато сімей в Києві отримали платіжки з додатковими нарахуваннями - "плюс 3% річних" до суми за послугу гарячого водопостачання.

"Додатково за поставки гарячої води "Київтеплоенерго" інфляційна складова. Чому відбувається збільшення в платіжних документах для певних домогосподарств?" - запитав Кириленко. У відповідь Пантелєєв підтвердив факт додаткових нарахувань у платіжках.

Чому ввели коефіцієнт інфляції

За словами заступника мера, є споживачі, які мають значну заборгованість за теплову енергію, за гаряче водопостачання або опалення.

"Дійсно, до них вживають відповідні заходи, оскільки тільки за останній опалювальний сезон заборгованість за тепло в цілому зросла більш, аніж на 3 млрд грн по місту. З огляду на те, що сьогодні в Україні завершена пільгова поставки газу підприємствам ТКЕ, і ми змушені працювати в умовах ринку - закуповувати газ на ринку, в тому числі і за попередню оплату, ми не можемо сьогодні лояльно ставитися до тих, хто свідомо не платить за комунальні послуги", - сказав Пантелєєв.

Як уникнути додаткових витрат

Заступник голови КМДА підкреслив, що ті споживачі, хто опиняється в якихось складних ситуаціях, мають можливість укласти договір реструктуризації боргу, і до них жодних заходів впливу вже після цього не застосують.

Кого торкнуться жорсткі заходи

Чиновник розповів, що постійний аналіз говорить про те, що є категорія людей, у яких квартири понад 200 кв. м, мають автомобілі, досить нормальні умови для життя, але не платять свідомо за комунальні послуги.

"До таких вживатимуть досить жорсткі заходи. І ми змушені це робити. Тому виставляється коефіцієнт інфляції в платіжках для того, щоб стимулювати нормальну платіжну дисципліну", - зазначив Пантелєєв.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в результаті впровадження ринкового механізму формування цін, в Україні за рік подорожчали всі комунальні послуги. Лідером по зростанню цін для населення став газ - його вартість зросла на 175%. Слідом за ним подорожчали централізоване опалення і гаряча вода.