RU  UA

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Російський кримінал намагається вкрасти у Києва 100 млн доларів - блогер

Грузинсько-російський кримінальний авторитет, акціонер російського "Лукойла" Тамаз Сомхішвілі на прізвисько Тамаз Тобольський намагається відсудити у київської влади $100 млн за реконструкцію Харківської площі, яку компанія Сомхішвілі так і не виконала.

Про це у своєму блозі на Цензор.Нет повідомив журналіст і блогер Сергій Іванов, закликавши СБУ та РНБО терміново втрутитися у ситуацію.

"Представники російського криміналітету, традиційно тісно пов’язаного з російськими спецслужбами, за підтримки всеїдних українських суддів, яких війна нічому не навчила і жодним чином не змінила - в кроці від того, щоб пограбувати Київ більш ніж на 100 мільйонів доларів", - зазначає блогер.

Іванов нагадав, що у 2007 році київська влада під керівництвом мера Черновецького підписала договір на реконструкцію Харківської площі з компанією Тамаза Сомхішвілі. У 2013 договір було розірвано у зв’язку з відсутністю реконструкції, адже жодних робіт компанія не проводила.

"Тепер, у 2022 році Сомхішвілі намагається вибити з Києва 675 млн грн за розірвану угоду, укладену корумпованим екс-мером Києва. Особливої пікантності ситуації додає те, що позивач був директором російського нафтового магната "Лукойл" і навіть очолював "Роснефтеэкспорт". Ось таку знедолену людину зараз має підтримати столиця України кількома сотнями мільйонів гривень. Попри те, що Сомхішвілі виграв першу інстанцію, Київ переміг в апеляції. Але потім Верховний суд ухвалив рішення в інтересах Сомхішвілі руками судді Мачульського, який фігурує у справі забудовника Микитася", - пише блогер.

Сергій Іванов підкреслив, що Тамаз Сомхішвілі є поплічником відомого у росії злодія в законі – Шакро Молодого, а також акціонером російської нафтової компанії "Лукойл", яка є основним постачальником палива для російської армії. За словами блогера, Сомхішвілі пише листи до Кабміну та Президента, погрожуючи міжнародним арбітражем та позиціонуючи себе як "британського інвестора".

"Ми бачимо, що росія атакує Київ не лише ракетами. Цей судовий процес - одна з іпостасей гібридної війни, мета якої забрати у столиці України гроші, які вона має витратити на те, щоб вистояти. І я вважаю, що цим кейсом мусять займатися органи безпеки, а Рада національної безпеки та оборони має застосувати щодо Сомхішвілі санкції та націоналізувати його активи. Це буде найкоротший і найефективніший шлях вирішення цієї проблеми", - вважає блогер.

22 листопада відбудеться чергове засідання у цій справі, і, на думку Сергія Іванова, антикорупційні органи мають поцікавитись мотивами судді Мачульського, який ухвалив рішення в інтересах російського криміналу.

"Також в цій ситуації є простір для дій українського МЗС. Впевнений, варто донести до британських колег цю інформацію. Можливо, це змусить їх переглянути правомірність набуття представником російського кримінального клану британського громадянства", - підсумував Сергій Іванов.