RU  UA

Вівторок, 18 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.25
НБУ:USD  40.40

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 червня

Всі новини

Над Київщиною помітили неймовірне природне явище. Фото

Жителі Київської області мали змогу спостерігати за унікальними сріблястими хмарами увечері 13 червня. Це унікальне явище, адже трапляється вкрай рідко.

Про це розповіли в лабораторії Головної астрономічної обсерваторії НАН України, пише РБК-України.

Читайте також: Над Україною "пролетіло" Північне сяйво: казкові кадри з різних регіонів

Там зазначили, що таке явище - періодичне. Помітити його можна щороку у певний період часу. А саме наприкінці травня - початку серпня. Саме в цей час хмари можна буде побачити Північній півкулі Землі. При цьому сріблясті хмари бувають і в Південній півкулі, коли в Україні зима.

Такі хмари виникають на висоті до 80 кілометрів над поверхнею Землі. Йдеться про найвищі хмари, які здатні виникати в атмосфері. Тоді як звичні хмари виникають на висоті від двох до 18-ти кілометрів. Прості хмари формуються у тропосфері, а сріблясті - у мезосфері. Вони виникають за появи

  • водяної пари;
  • пилу;
  • низької температури.

"Температура має бути нижчою точки замерзання води. Там атмосфера дуже розріджена, тому замерзає вода не при мінус 100 градусах за Цельсієм, як тут у нас на поверхні, а трошечки холодніше має бути (близько мінус 125 градусів). Має замерзнути ось та водяна пара на висоті 80 кілометрів, у результаті чого утворюються кристалики льоду. І ось коли сонце підсвічує ці кристалики, і виникають ці хмари, дуже тонкі", - пояснили астрономи.

У давнину, зокрема, у 19 столітті таке явище було більш рідкісним, ніж нині. Все - через появу у сучасному світі в атмосфері більшого обсягу метану та пилу. Ще - викидів від запусків ракет. Все піднімається на висоту 80 кілометрів і замерзає.

Такі хмари можливі за наявності:

  • відповідної географічної широти;
  • часового проміжку;
  • погодних умов.

На екваторі їх ніколи нема. Географічна широта, де все це можна бачити - від 45-50 градусів до 80 градусів на Півночі, а Київ - на широті 50 градусів.

"Тому, можна сказати, це - нижня точка, де їх можна бачити. Нижче, південніше в Україні, такі речі якщо й бувають, то дуже рідко. Тобто це - дуже рідкісне явище для нижчих широт", - повідомили науковці.

Раніше ми розповідали, що в небі над столицею знову помітили дивні знаки.

  • Вас також може зацікавити:

На Сонці сталось відразу кілька спалахів: чим явище загрожує людям

До Землі наближається ще одна комета: її видно буде неозброєним оком

В Україні помітили дивні знаки в небі: минулого року таке вже бачили в Києві, фото