RU  UA

Середа, 22 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Інфраструктура

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 травня

21 травня

Всі новини

Скільки в Києві коштують найдешевші квартири і які є "підводні камені"

При середній зарплаті українці можуть накопичити на смарт-квартиру в Києві всього за два роки, але експерти попереджають про деякі проблеми після придбання подібного житла.

З квартири на поїзд: кому і навіщо знадобився житловий будинок над метро у Києві

Про це пише видання "Сегодня".

Сьогодні на сайтах оголошень можна знайти варіанти покупки смарт-квартири, площа якої не буде перевищувати 30 квадратних метрів, менше ніж за 300 тисяч гривень.

Але таке житло часто має проблеми з документами. Буває, що будівництво заморожено на невизначений термін, або ж документація до кінця не оформлена. Іноді нежитлове приміщення переробляють під маленьку квартиру, і тоді оформити документи на таке житло буде непросто, якщо взагалі можливо.

Ціни на безпроблемні смарт-квартири, розташовані на околицях Києва, стартують від 450 тисяч гривень, а при середній зарплаті в столиці таку суму можна накопичити за 24 місяці.

У Києві є забудовники, які дозволяють покупцям внести тільки стартовий внесок в розмірі від 20 до 50%, а решту суми можна вносити частинами протягом року або двох років, поки йде будівництво.

Фото: economics.segodnya.ua

Фото: economics.segodnya.ua

За словами експертів, популярність смарт-квартир виросла після "банкопаду" в країні, оскільки людям по закриттю рахунків видавали близько 200 тисяч, і цієї суми вистачало для придбання такого виду житла.

"По-перше, платоспроможність українців залишається невисокою. А по-друге, посилине антикорупційне законодавство і фінмоніторинг змушують покупців нерухомості пояснювати походження грошей, і з невеликими сумами це зробити простіше", - пояснив аналітик Сергій Костецький високий попит на смарт-квартири.

Однак, як запевняє фахівець, забудовникам невигідно будувати смарт-житло, адже під кожну таку квартиру доводиться проводити комунікації і передбачати окремий вхід.

"Чим менше квартира, тим більше з нею проблем. Адже під кожну потрібно проводити комунікації, передбачати вхід і т. п. З цієї точки зору для будівельників вигідніше продавати багатокімнатні квартири. Але більш високий попит - саме на маленькі квартири. Їх відразу ж розбирають , притому часто - самі забудовники, а потім ще продають за більш високу ціну", - резюмував Костецький в спілкуванні з журналістами.

Як повідомляв "Апостроф", у мережі з'явилося оголошення про продаж квартири в Києві, площа якої складає всього 6 кв. м. і в ній немає вікон.