RU  UA

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Інфраструктура

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

Всі новини

"Великий красивий кейс": депутат Київради висловилася про проєкт облаштування Вирлиці

В сфері українського будівництва все чіткіше простежується тенденція використання принципів сталого розвитку. Відповідальні девелопери намагаються не просто вигнати "квадратні метри", а інвестувати в стійкі проєкти, враховуючи весь комплекс супутніх факторів - екологічних, інфраструктурних, соціальних. Одним з проєктів, заснованих на використанні цих принципів, може стати проєкт з облаштування озера Вирлиця в Дарницькому районі Києва.

Про це йдеться в статті "Сталий розвиток територій: веління часу чи необхідність", опублікованій виданням "Факти".

"Я думаю, озеро Вирлиця - це такий великий красивий кейс, який може містити міський парк зі збереженою природою та озером, і забудову, і при цьому не створювати загрози для міської інфраструктури. Щось на зразок Англійського парку в Мюнхені, де частина парку - заповідник, а інша частина функціональна та облаштована для прогулянок, спорту, бігу, тусовок, відпочинку", - цитує видання слова депутата Київської міської ради Юлії Лимар.

Видання нагадує, що у світі все більшої популярності набуває тренд на розвиток багатофункціональних проєктів на прибережних територіях.

"В останні десятиліття у світі прийшло розуміння цінності створення комфортного середовища для людей і дбайливого ставлення до ресурсів. Світ переходить до філософії сталого розвитку, важливою частиною якої є розвиток прибережних і зелених зон", - зазначає видання.

Такий підхід - показ глобальної тенденції. "Згідно зі звітом Global Sustainable Investment Review, з 2018 по 2020 сумарний обсяг інвестицій в стійкі проєкти у світі виріс на 15% і склав понад 35 трлн дол.", - йдеться в статті.

Однак в Києві поки немає стратегії розвитку зелених насаджень, на цьому ґрунті часто виникають конфлікти між забудовниками та громадськістю.

Нагадаємо, раніше депутати Київради не підтримали ідею консервації ситуації на озері Вирлиця (там хотіли зробити заказник), яка могла привести до ускладнення екологічної ситуації. Влітку, згідно з даними експертизи, у воді було виявлено кишкову паличку в обсягах, що перевищують норму. Крім цього, консервація ситуації створила б значний ризик підтоплення прилеглої гілки метро. Не кажучи вже про те, що жителі прилеглих будинків також хочуть бачити на місці озера не болото, а облаштовану територію. В результаті сьогодні є надія, що територія навколо озера буде доведено до ладу, проблеми з якістю води та підтопленнями вирішені, і Вирлиця стане одним з ефективних прикладів реалізації принципів сталого розвитку в столиці.