RU  UA

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Місто

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Мурал "Свята Джавеліна" у Києві можуть зафарбувати: що відбувається

У Києві з'явився величезний мурал "Свята Джавеліна" на честь переносного протитанкового ракетного комплексу Javelin, що ефективно знищує ворожу військову техніку. Проте через протест Всеукраїнської ради церков та релігійних організацій його можуть зафарбувати.

У зверненні, опублікованому на сайті ОРЦіРО, релігійні діячі висловили протест проти муралу, на якому жінка, схожа на Богородицю, замість немовляти тримає в руках Javelin.

Вони закликали київську владу та міських активістів дотримуватися норм законодавства України, яке зобов'язує з належною повагою ставитися до релігійних переконань наших співгромадян. Протест Всеукраїнська Рада Церков направила Президенту України Володимиру Зеленському та меру Києва Віталію Кличку.

"Стіни багатоповерхівок у столиці є не приватною галереєю, а публічним простором, тому при створенні новітніх мистецьких продуктів на них просимо дотримуватися норм українського законодавства, що зобов'язує з належною повагою ставитися до релігійних переконань членів українського суспільства", – йдеться у зверненні Ради Церков.

За їхніми словами, мурал "Свята Джавеліна" почали малювати без належного громадського обговорення і віряни висловлюють свій протест проти такого кроку.

"Ми, віруючі люди України, висловлюємо категоричне неприйняття та протест таким виразам публічного псевдомистецтва, які використовують релігійні почуття та символи як об'єкт пародії ", - резюмували українські релігійні діячі.

Як розповідав "Апостроф", раніше мурал на тему війни України з російськими окупантами створили у Рівному. Художник Костянтин Качановський зобразив українку у національному одязі зі снайперською гвинтівкою.