RU  UA

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Місто

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Понад два роки не виконуються обіцянки: який прогрес у передачі громаді костелу Св. Миколая

Рівно 2 роки тому, в ніч з 3 на 4 вересня 2021, сталася пожежа у костелі Св. Миколая – одному з найвідоміших католицьких храмів у Києві. Причиною назвали коротке замикання всередині органу. Вогонь пошкодив задню частину будівлі, орган і внутрішнє оздоблення. 1 червня 2022, відповідно до Меморандуму підписаного між Міністерством культури та інформаційної політики та парафією, костел св. Миколая, мав бути переданий релігійній громаді. Однак цього не сталось.

Протягом 32 років римсько-католицька парафії св. Миколая чекає на виконання обіцянок президентів повернути будівлю Костелу Св. Миколая, взірця європейської сакральної архітектури, релігійній громаді для служіння. Проте окремі чиновники не виконують домовленостей щодо цього.

Україна при здобутті Незалежності отримала також зобов'язання здійснити реституцію колишнього церковного майна, закріпленого у п. XI висновку Парламентської асамблеї Ради Європи № 190 (1995), про потребу "гарантувати релігійним інституціям, власність яких була націоналізована в минулому, реституцію цієї власності в належні строки або, якщо це неможливо, справедливу компенсацію".

Виходячи з цього, Єпископ Віталій Кривицький, ординарій Київсько-Житомирський звернувся до президента Володимира Зеленського із листом, де попросив сприяти у вирішенні питання передачі будівлі костелу Святого Миколая релігійній громаді та недопущення руйнації історичної та культурної пам'ятки: "Звертаюся до Вас в цей драматичний час з питанням, яке по-перше, є на часі, а по-друге зовсім не є складним для виконання. Йому треба лише дати розвинутися, щоб була повернута справедливість для спільноти віруючих та для столичної громади, яка варта мати таку візитівку сакральної архітектури, а не аварійну споруду та пам’ятник тоталітарного безвиходу".

Відсутність дієвого механізму для повернення культової будівлі вірянам можна розцінити, як бездіяльність окремих чиновників Міністерства культури та інформаційної політики до збереження костелу. Тим більш нещодавно прийнятий закон щодо пам'яток архітектури прямо суперечить Закону про свободу совісті, ставлячи будівлю понад правами людини, а відновлення справедливості лише у вибіркових царинах, перекреслюючи євроінтеграційні наміри та декомунізацію української ментальності.

"Усильно прошу Вас, не політизувати питання повернення храму парафіяльній спільноті. Церква, це не будь-яка будівля серед тисяч інших і вона не може стати заручником політичних, хоч би як "на часі" питань. Храм не має бути повернутий тому чи іншому релігійному лідерові, іноземній державі, або національній меншині. Він має повернутися українцям. Костел має знову стати у повні парафіяльною святинею для римсько-католицької спільноти столиці, для киян та гостей міста, для чисельних гостей з-за кордону, які відвідують Україну та з огляду на своє віросповідання, шукають католицький храм, для зустрічі з Богом та спільнотою одновірців. Храм має бути повернутий парафії, щоб вона могла служити всім знедоленим та пораненим війною (і не лише на тілі). Цим парафіяльна спільнота займається від початку повномасштабної війни з особливим завзяттям", – наголошує Єпископ Віталій Кривицький у листі до президента Зеленського.