RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Місто

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

На сайті Кабміну з'явилася петиція з вимогою повернути громаді костел св. Миколая в Києві

На сайті Кабінету Міністрів України почали збирати підписи під петицією за передачу київського храму святого Миколая релігійній громаді. Автор петиції – Людмила Филипович – відома релігієзнавиця, доктор філософських наук, професор Інституту філософії імені Г. С. Сковороди НАН України.

У петиції йдеться про те, щоб повернути костел святого Миколая вірянам. Це єдина неоготична споруда столиці, творіння відомого архітектора Городецького.

Як зазначає релігієзнавиця, у радянські часи храм у католиків відібрали більшовики, а за незалежної України його так і не повернули власникам – релігійній громаді. Наразі стан будівлі погіршується.

Після пожежі 2021 року аварійний стан загострився. Для порятунку пам'ятки архітектури було укладено Меморандум (№ 7/27/21 від 05.11.2021) про співпрацю між релігійною громадою парафії святого Миколая й Міністерством культури та інформаційної політики України, відповідно до якого "сторони домовились, що Міністерство культури та інформаційної політики України сприятиме передачі у встановленому законодавству порядку у постійне користування Релігійної громади приміщення Костелу після завершення протиаварійних робіт, але в будь-якому разі не пізніше 01 червня 2022".

Однак умови Меморандуму не були дотримані, а строк дії Меморандуму спливає 05 листопада 2023.

Окрім того, не було виконане Міністерством культури та інформаційної політики і розпорядження Кабінету Міністрів від 16 вересня 2020 року № 1203-р., відповідно до якого будівлю костелу Святого Миколая мали передати в постійне безоплатне користування релігійній громаді.

Парафія Святого Миколая закликає всіх небайдужих долучитися до збору підписів за відновлення справедливості та збереження унікальної неоготичної будівлі, якій через занедбаність та аварійний стан загрожує повна руйнація.

Посилання на петицію №41/005649-23еп. Дата початку збору підписів: 27 жовтня 2023 р. До кінця збору підписів залишилось: 90 днів.