RU  UA

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Місто

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Місце, де постійно йшли "бої" за землю: яким був Андріївський узвіз 150 років тому, архівні фото

Боротьба за землю на привабливому Андріївському узвозі точилася усю історію його існування. І хоч багато історичних будинків знищили тут давно, місце досі користується популярністю для забудови.

Про історію Андріївського узвозу та його вигляд 150 років тому розповів ресурс "Спрага: в Києві цікаво".

Читайте також: Лише церква і млин: як виглядав Андріївський узвіз у Києві на малюнку друга Шевченка

Забудовувати узвіз почали у 1861-1862 роках - раніше тут була лише знаменита церква, зведена за проектом Растреллі. На фото того часу видно, що над узвозом возвеличується Андріївська церква, а внизу лише рідкісні хати-мазанки.

Наприкінці ХІХ століття тут виникають типові садиби — перший поверх і фундамент, зазвичай, цегляні, а другий поверх — дерев'яний і пізніше обмазаний глиною. Досі на узвозі зберігся будинок 34-в – перша дерев'яна садиба, яка належала письменнику Михайлу Грабовському.

А на початку ХХ століття на горі Уздихальниця звели прибутковий будинок — знаменитий замок Річарда. Водночас не обійшлося без скандалу – забудовник прихопив чужу ділянку землі. Приблизно тоді на узвозі стався ще один скандал. Тоді вирішили змінити форму куполів Андріївської церкви.

Будівельні війни вражали узвіз і раніше, у 1880-х роках, коли активно забудовувалася середня частина узвозу. Власники просто захоплювали ділянки, а потім міська управа змушувала їх сплатити за землю.

Змінювався Андріївський й у 1900—1915 рр., коли почалося будівництво великих прибуткових будинків. На місці будинку №2-б, де тепер знаходиться частина Музею однієї вулиці, був будинок із рестораном. Його знесли 1913-го, і звели прибутковий будинок Фролова, який стоїть і зараз. Але найкрасивіший прибутковий будинок — Андрія Слинька (№34) — був збудований на початку 1900-х. Його прикрашали два величезні куполи. У 1946-1949 pp. бані знесли, і зараз архітектори думають: чи варто їх відновлювати.

Раніше "Апостроф" розповідав, як виглядала Володимирська вулиця на початку XX століття.

  • Вас також може зацікавити:

Парадна брама стародавнього Києва: як виглядали Золоті ворота в 19 і 20 століттях

Не дізнатися: як виглядав Андріївський узвіз у Києві у 1860-х роках, фото

Виникла з Іванівського шляху: архівні фото та вулиці Інститутської у Києві