RU  UA

Четвер, 23 травня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.65
НБУ:USD  39.50
Місто

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 травня

22 травня

Всі новини

Петиція з вимогою повернути костел св. Миколая вірянам набрала 25 тисяч голосів - її має розглянути уряд

Петиція з проханням передачі київського храму св. Миколая римо-католицькій парафії набрала необхідні 25 тисяч голосів.

Тепер її має розглянути Кабінет міністрів України, йдеться у дописі Римсько-католицької парафії св. Миколая в Києві у Facebook.

Нагадаємо, 27 жовтня 2023 року на сайті КМУ була зареєстрована петиція щодо передачі костелу св. Миколая релігійній громаді Римо-католицької Церкви, що було закріплено у розпорядженні КМУ і в Меморандумі між Мінкультом та парафією. Але цього не сталось, через що автентичний український костел продовжив руйнуватися.

Віряни та небайдужі громадяни почали висловлювати громадську позицію щодо цієї ситуації: "Я зробила пост в Instagram сторінці молоді парафії св.Миколая із закликом до підпису петиції. Нас було 300 підписників. Станом на зараз цей пост набрав понад 2500 лайків, а охоплення становило 20 000 осіб", – пригадує парафіянка та комунікаційниця храму св.Миколая Марія-Тереза.

"Відомі громадські діячі, журналісти, актори, відомі богопосвячені особи різних конфесій. Всі вони долучались до справи підтримки та підписання петиції, – зазначає настоятель парафії св. Миколая, доктор теологічних наук о. Павло Вишковський ОМІ. – Для нас це доказ – ця справа турбує не тільки нас. Не тільки вірян. А всіх небайдужих громадян нашої держави. До людей все більше і більше доходить голос Божого закону, особливо – 7 Божої заповіді "Не кради". Нас об'єднує не лише бажання порятунку святині, але проста людська жага справедливості, щоб цей Божий дім, який силоміць вкрали комуністи ще у 1938 році, і до цього часу їхні послідовники користувалися і наживалися вкраденим - нарешті міг бути повернений його власникам – парафії,– чиї предки його будували".

Проте з перших днів підписанти стикались з багатьма проблемами, зокрема сайт постійно або "лягав", або видавав помилку.

"У мене вийшло підписати з шостого разу", – ділиться одна з підписанток, інша згадує, що за восьмим разом підписала петицію. Наприкінці сайт блокував підписання двічі: "Один раз недоступне було підписання протягом 18 годин, а другого дня – 26 годин. Ми втратили велику кількість голосів, бо люди технічно не могли скористатись своїм конституційним правом", – розповідає настоятель парафії.

Настоятель звернувся з листом до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля. В листі отець Павло наголосив, що повернення костелу св. Миколая парафії потрібне, в першу чергу, Україні та українській владі, яка в контексті протидії російській агресії не може несправедливо вчиняти стосовно своїх громадян.

"Тоді, коли нам так важливо перемогти зовнішнього ворога – рф, нам також важливо об'єднатись і відновити історичну справедливість у нашій Батьківщині. Бо костел святого Миколая – це те місце, де наші захисники та захисниці, та всі громадяни та громадянки зможуть черпати ту духовну, так необхідну нам, силу для Перемоги", – йдеться у зверненні.

Отець Павло Вишковський від імені парафії висловив слова вдячності: "Щира подяка всім, хто був долучений до процесу підписання петиції. Низький уклін нашим воїнам-захисникам, завдяки яким ми змогли зібрати необхідні голоси. Серед наших парафіян багато тих, хто зараз боронить українську землю, є і ті, які віддали найцінніше - своє життя… Кожного дня у нашому костелі лунають молитви за здоров'я та захист сил оборони України та вшановується пам'ять загиблих воїнів".

З першого дня повномасштабної війни святиня функціонує згідно зі своїм призначенням: тут звершують Богослужіння і надають гуманітарну допомогу, підтримуючи постраждалих та надаючи тимчасовий прихисток вимушеним переселенцям. Віряни наполягають, що костел, зведений католицькою громадою Києва на зламі XIX-ХХ століть власним коштом, має повернутися до неї і відновити свій повноцінний статус парафіяльної святині.