RU  UA

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Місто

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

В Києві відбудеться Літургія, присвячена поверненню костелу Святого Миколая парафії

Уряд в особі прем'єр-міністра Дениса Шмигаля 30 січня 2024 відповів на публічне звернення громадян в рамках петиції № 41/005649-еп "Передача костелу св. Миколая в м. Київ релігійній громаді Римо-католицької церкви". Голова уряду зазначив, що "згідно з додатком до меморандуму від 4 грудня 2023 МКІП та релігійна організація домовилися, що МКІП зобов'язується передати пам'ятку у постійне користування релігійній організації до 1 травня 2024".

У зв'язку з цим анонсовано подячну урочисту Літургію, яку очолить Папський Нунцій Архієпископ Вісвальдас Кульбокас у співслужінні з ординарієм дієцезії єпископом Віталієм Кривицьким SDB та іншими римсько-католицькими єрархами з України та із закордону. Богослужіння відбудеться 1 травня о 18:30, у приміщенні костелу св. Миколая (Київ, вул. Велика Васильківська 75).

В Літургії візьмуть участь представники Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій, українського парламенту та дипломатичні представники іноземних держав в Україні.

Костел святого Миколая в Києві – єдина неоготична споруда столиці, творіння архітектора Городецького. У радянські часи храм у католиків відібрали більшовики, а за незалежної України його так і не повернули власникам – релігійній громаді.

Стан будівлі погіршується. Після пожежі у 2021 аварійний стан загострився. Для врятування пам'ятки архітектури було укладено Меморандум про співпрацю між релігійною організацією "Релігійна громада парафія святого Миколая Київсько-житомирської дієцезії римсько-католицької церкви у м. Києві" та Міністерством культури та інформаційної політики України № 7/27/21 від 05.11.2021, відповідно до пункту 4.3 "сторони домовились, що Міністерство культури та інформаційної політики України сприятиме передачу встановленому законодавству порядку у постійне користування Релігійної громади приміщення Костелу після завершення протиаварійних робіт, але в будь-якому разі не пізніше 01 червня 2022". Однак умови Меморандуму не були дотримані.