RU  UA

Середа, 18 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.55
НБУ:USD  41.10
Влада

Новини

18 вересня

Всі новини

У КМДА хочуть збільшити штрафи та посилити відповідальність за ушкодження культурної спадщини

Міська влада Києва створює правові запобіжники, що унеможливлять доведення до руйнації історичних пам’яток у столиці.

Про це повідомила заступниця голови КМДА Ганна Старостенко під час чергового засідання робочої групи з розробки додаткових механізмів захисту об’єктів культурної спадщини на території міста Києва, повідомляє сайт КМДА.

«На жаль, ми бачимо непоодинокі випадки, коли історичні будівлі руйнуються. Тому місто розробило додаткові правові механізми, аби отримати реальні важелі впливу на недоброчесних власників, котрі доводять пам’ятки до руйнації або просто їх знищують», – повідомила Ганна Старостенко.

Зокрема, міська влада долучилась до розробки законопроєктів №11458 та №11459. Ці проєкти пропонують посилити адміністративну та запровадити кримінальну відповідальності для недоброчесних власників історичних об’єктів, а також передбачають можливість примусового викупу об'єктів культурної спадщини у власність громади.

«Наразі штраф за недотримання пам’яткоохоронного законодавства складає лише 1700 грн для фізичної особи або 17 000 для підприємства. Ми ініціювали підвищення штрафів від 50 до 100 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – це від 850 тис. до 1,7 млн грн! Також ми пропонуємо запровадити кримінальну відповідальність за злочини проти культурної спадщини та передбачити можливість примусового викупу пам’яток у комунальну власність, якщо власники своїми діями сприяють їх знищенню», – розповіла Старостенко.

За словами заступниці Кличка, додаткові запобіжники від руйнування пам’яток створюються і на рівні міста. Зокрема, на повторне оприлюднення подано доопрацьований проєкт рішення Київради «Про окремі заходи щодо збереження будівель та споруд, рік будівництва яких становить більше 100 років у м. Києві». Ним передбачено, що у разі проведення робіт в будівлях старших 100 років, які не мають статусу об’єкта культурної спадщини, контрольну картку на тимчасове порушення благоустрою видають винятково в разі надання замовником будівництва рішення Консультативної ради з питань охорони культурної спадщини Департаменту. Також пропонується зобов'язати власників відновити за власні кошти будівлі старше 100 років у разі їх пошкодження чи руйнування.

«Також спільно з фахівцями та учасниками робочої групи ми напрацьовуємо низку ініціатив, що стануть основою для нового рішення Київської міської ради. Зокрема, щодо запровадження чітких критеріїв для визначення цінної історичної забудови, вичерпних переліків таких об’єктів та порядку їх використання», – підкреслила Ганна Старостенко.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: КиївВлада
Теги: