RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Мінську-2 не бути: дипломат розкрив сценарії для України в боротьбі з Путіним

Мінські домовленості, які повинні регламентувати вихід із військового конфлікту на Донбасі, не влаштовують ні Києв, ні Москву, ні Донецьк.

Про це пише український дипломат, голова правління Міжнародного центру перспективних досліджень Василь Філіпчук в своїй статті на "Апострофі".

"Мінські угоди не влаштовують ні одну з фактичних сторін конфлікту, а також не вирішують його глибинних причин, а лише перекладають геополітичний і двосторонній російсько-український конфлікт у внутрішньоукраїнську площину. Тому існують два можливих сценарії розвитку подій.

У першому випадку внутрішнє посилення України в результаті проведення ефективних реформ сприятиме зміцненню її суб'єктності та збільшенню можливостей для впливу на міжнародній арені. Навіть часткове подолання внутрішніх ризиків безпеки зміцнить позиції України в переговорному процесі щодо врегулювання конфлікту і дозволить підняти питання або про системне врегулювання конфлікту з РФ, або про перекваліфікацію конфлікту з внутрішньоукраїнського на російсько-український, визнання де-юре Росії країною-агресором і здійсненні міжнародної операції з примушення Росії до миру. Для України реалізація такого сценарію стане перемогою у гібридній війні із значно переважаючим по силі противником, а для міжнародного співтовариства позитивним досвідом подолання новітніх гібридних викликів безпеки.

За іншим сценарієм, подальше внутрішнє ослаблення України, викликане браком реформ, корупцією і безкарністю, може призвести до нових внутрішніх конфліктів і подальшої дезінтеграції країни. Це надасть чергові основи Росії позиціонувати Україну як failed state, сприяти за допомогою гібридних засобів черговій інтенсифікації конфлікту з одного боку і одночасно просувати ідею проведення операції з примусу до миру по Україні з іншого. Для України реалізація такого сценарію буде означати поразку у гібридної війні, а для міжнародного співтовариства від архівації існуючої неефективної системи глобальної і європейської безпеки до подальшого поглиблення суперечностей і виникнення нових конфліктів", пояснює Філіпчук.

"Без внутрішніх реформ та якісної дипломатичної роботи Україна не тільки не зможе в середньостроковій перспективі переконати міжнародне співтовариство провести операцію з примушення Росії до миру, але і сама ризикує стати об'єктом такої операції", підкреслив дипломат.

Більше читайте у матеріалі "Апострофа": Як вийти з мінського глухого кута: два сценарії для України.