Названі знущальні умови Кремля для миру на Донбасі

Український журналіст Сергій Рахманін дізнався знущальні для України умови, які виставлені Кремлем для врегулювання конфлікту на Донбасі.

Про це він написав у своєму матеріалі на сайті "ДТ", зазначивши, що російська "дорожня карта" (ДК) з цього питання виглядає як акт капітуляції України.

Рахманін пише, що в першому пункті цього документа міститься вимога про припинення АТО і повне зняття економічної блокади з окупованих бойовиками районів Донецької та Луганської областей.

"Відповідні президентські укази повинні з'явитися не пізніше, ніж за місяць до рішення про дату проведення виборів в окремих районах". Далі слідують: — вимога про повномасштабну і беззастережну амністію; — "введення в дію в повному обсязі на постійній основі Закону про особливий статус Донбасу", в якому мають бути відсутні будь-які часові обмеження; — закріплення "статусу" у Конституції. Більше того: автори російської ДК наполягають на тому, щоб попередньо схвалений Радою проект конституційних змін (щодо децентралізації і "особливостей" самоврядування в ОРДЛО) піддався коригуванню. З перехідних положень проекту повинні бути вилучені норми про тимчасовий характер "особливостей". Такий апгрейд суперечить Конституції. Але московські "правознавці" запропонували вихід: український Конституційний суд повинен дозволити подібне діяння, а Верховна Рада після цього покликана внести відповідні поправки у свій Регламент. Конституційні поправки, що увічнюють "особливий статус" ОРДЛО, повинні, на вимогу Москви, вступити в силу до оприлюднення "закону про проведення перших місцевих виборів в окремих районах Донецької і Луганської областей", - зазначив журналіст.

Крім цього, згідно з умовами Кремля, вибори в ОРДЛО повинні пройти на мажоритарній основі.

"Особа, яке мешкало в "днр" і "лнр" останній рік, не має права висувати свою кандидатуру. Повноваження обраних органів не можуть бути достроково припинені протягом 4 років. Виборчкоми на виборах сформують місцеві. Києву "дозволять" делегувати до комісії по одному представнику, але без права займати посади голови або секретаря. Неблагонадійні, з точки зору місцевої влади", українські ЗМІ не можуть бути допущені до висвітлення кампанії. Забезпечення безпеки, а також "захист прав і свобод" запропоновано покласти на місцеві суди, органи прокуратури та народної міліції". "Закон про особливий статус" з дня проведення виборів функціонує "в повному обсязі", після проведення виборів — "на постійній основі". Є в кремлівській ДК і інші, трохи менше знущальні вимоги, але для усвідомлення "глибини" документа, вистачить і цього", - написав Рахманін.

Як повідомляв "Апостроф", росіяни істерично відреагували на заяву президента України Петра Порошенка про те, що Київ в рамках Мінських домовленостей виконав 95% політичних зобов'язань і 100% — у секторі безпеки.