RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

Держсекретар США розповів, скільки країни-члени НАТО повинні витрачати на війну

Держсекретар США Джон Керрі закликав керівників країн-учасників НАТО виконувати свої зобов'язання щодо забезпечення необхідного рівня військових витрат, який повинен становити не менше 2% від ВВП.

"Зараз тільки п'ять країн НАТО дотримуються необхідного рівня оборонних витрат в розмірі 2% від ВВП. Це США, Великобританія, Греція, Польща та Естонія", - заявив Джон Керрі на прес-конференції за підсумками першого дня засідання міністрів закордонних справ країн-членів Альянсу, що проходить 6-7 грудня в Брюсселі.

При цьому держсекретар США зазначив, що після саміту в Уельсі, який відбувся у вересні 2014 року, 24 країни-члени НАТО "припинили довгострокову тенденцію до скорочення оборонних витрат". "Я радий цьому, але хочу підкреслити, що ми повинні забезпечувати оборонні витрати на рівні не менше 2% ВВП і кожна країна повинна виконувати свої зобов'язання. Ми повинні бути впевнені, що виконання 5-ї статті Вашингтонського договору не стане заручником ситуації, коли якась із країн не виконає свої фінансові зобов'язання", - заявив Керрі.

Як відомо, саме 5-я стаття Вашингтонського договору, про створення НАТО запускає механізми колективної безпеки Альянсу. За словами Керрі, саме ця стаття стосується тих основних принципів, які сповідує НАТО.

Раніше Джон Керрі запевнив, що обрання Дональда Трампа президентом США не змінить політику США щодо своїх партнерів і, зокрема, України.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Політика
Теги: США, НАТО, Керри