Черниш оцінив ймовірність "хорватського сценарію" на Донбасі

Україна не здатна звільнити окуповані території Донбасу за нинішніх умов - підтримки так званих ДНР і ЛНР з боку Російської Федерації, тому про так званий "хорватський варіант" необхідно забути. Про це заявив міністр з окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Вадим Черниш у інтерв'ю Українській правді.

"Воєнний шлях можливий, якщо з того боку не буде Росії з регулярними військами в десятки, якщо не сотні тисяч. Інакше – це й жертви серед мирного населення, і зруйнована інфраструктура", - відзначив міністр.

За його словами, розклад сил і політичний контекст навколо війни на сході Україні має мало спільного з конфліктом на теренах колишньої Югославії.

"Я б взагалі не проводив аналогій з "хорватським варіантом". Бо там був інший політичний контекст. Там була підтримка (військова з боку НАТО). І завдяки воєнній операції НАТО Сербія була послаблена", - підкреслив Черниш.

На його думку, врегулювати ситуацію на Донбасі цілком можливо за допомоги Мінських угод, який передбачає не "особливий статус", а "особливий порядок місцевого самоврядування" регіону.

"Згідно з Конституцією, особливий порядок місцевого самоврядування зараз здійснюється, наприклад, в Києві. З цим же ж немає проблем?.." - запитує міністр.

Проте він переконаний, що за збереження військовї присутності РФ і незаконних військових формувань, провести вибори на Донбасі наразі неможливо.

Відзначимо, хорватським варіантом називають збройне звільнення непідконтрольних центральному уряду територій. Він отримав назву на честь операції хорватської армії "Буря" 4 серпня 1995 року, коли під натиском урядових сил припинила існування квазідержаву Сербська Країна в Хорватії.