RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Американський Сенат готує проривну резолюцію на базі мирного плану нардепа Артеменка

5 квітня в рамках масштабної конференції "Україна 2016-2017: Прогрес, можливості, виклики" у Вашингтоні американський сенатор Роб Портман презентував нову резолюцію з українського питання. Дана резолюція включає положення, які Сенату раніше передав народний депутат України Андрій Артеменко.

Днем раніше ця резолюція була офіційно зареєстрована в Сенаті США.

В ексклюзивному коментарі "Апострофу" Артеменко зазначив, що деякі з положень резолюції можна без перебільшення назвати новим етапом в українсько-американських відносинах.

"Відкриваючи захід, сенатор Роб Портман презентував сенатську резолюцію, під якою стоїть його підпис, а також підписи ще 14 сенаторів США. Дана резолюція присвячена триріччю анексії Криму і засуджує російську агресію в Україні. Документ був складений за участю української команди, в тому числі - і з моєю. Я, зокрема, передав ті пропозиції, які останнім часом озвучую публічно, перш за все, щодо виконання положень Будапештського меморандуму. І мені дуже приємно, що пунктом 12 цієї резолюції, Будапештський меморандум, який крім як підписом Клінтона і ще трьох інших керівників, ніяк не було легалізовано. Наразі цей документ отримає легалізацію в Америці на законодавчому, сенатському рівні", - зазначив народний депутат.

Як зазначив Артеменко, 12-й пункт резолюції говорить про те, що США офіційно підтверджують свої зобов'язання щодо виконання Будапештського меморандуму щодо збереження територіальної цілісності України.

Як відмітив український парламентарій, важливим також є і заключний 16-й пункт резолюції, який містить заклик до урядів Росії і України щодо посилення серйозного діалогу з припинення збройного конфлікту в Україні і, відповідно, закликає фактично до закінчення війни.

"І, що я також вважаю дуже важливим, 8-й пункт резолюції говорить про підтримку урядом США і союзників США в Європі зусиль України, спрямованих на створення енергетичного комплексу, незалежного від поставок російського газу", - зазначив народний депутат.

Артеменко наголосив, що всі ці пункти, як і багато інших, були розроблені на підставі тих пропозицій, які були подані ним в сенатські комітети і конкретно в офіс сенатора Портмана.

"Мені дуже приємно, що ті пропозиції, які я озвучував у своїх дорожніх картах і планах, в своєму баченні врегулювання російсько-українського конфлікту, - прийняті до уваги і знайшли відображення в цій резолюції", - сказав Артеменко.

За його словами, на 6 квітня запланована зустріч з українською делегацією і керівництвом Сенату США, на якій може бути названа точна дата голосування по цій резолюції. Артеменко висловив упевненість, що таке голосування може відбутися вже найближчого часу і напевно буде позитивним.

Нардеп додав, що після прийняття резолюції, а значить і фактичної легалізації Будапештського меморандуму Сенатом США, аналогічний крок повинна буде зробити і Україна.

"Я буду виступати з ініціативою, що Будапештський меморандум непогано б легалізувати і у нас. Принаймні, нам необхідно прийняти відповідну постанову Верховної Ради та легалізувати цей документ на переговорних майданчиках. Можливо в Мінську, можливо на нових майданчиках, та за участю представників країн-учасників вийти на новий етап мирних переговорів", - зазначив народний депутат.

Коментуючи в цілому конференція "Україна 2016-2017: Прогрес, можливості, виклики" Андрій Артеменко зазначив, що був вражений її серйозним представництвом.

"Мене вразило представництво даної конференції - на неї прибула дуже вражаюча делегація з України - народні депутати, представники органів виконавчої влади. Але і від США представництво було не менше вражаючим. Також були представники всіх основних американських міністерств і відомств".

Артеменко також відзначив прогрес в роботі української дипломатії в американському напрямку. "Нарешті вдалося залучити адміністрацію Білого дому за стіл переговорів з Росією для допомоги у досягненню миру в Україні. Це те, за що я завжди виступав, і те, про що сьогодні говорив український посол Чалий. І мені дуже приємно, що це вдалося зробити", - зазначив Андрій Артеменко.

Конференція "Україна 2016-2017: Прогрес, можливості, виклики" в Вашингтоні була організована Atlantic Cuncil, організацією, яка приділяє значну увагу подіям в Україні, спільно з українським "Центром Разумкова". У конференції взяли участь українські та американські парламентарії, представники органів виконавчої влади, дипломати, політологи, представники наукової спільноти та громадських організацій.