Суперник Путіна зробив гучну заяву про те, чий Крим

Лідер російської партії "Яблуко" Григорій Явлінський, який має намір боротися з Володимиром Путіним за пост президента РФ на виборах 2018 року, заявив, що Крим належить Україні.

"Крим анексований Росією. Крим належить Україні. Референдум 16 березня 2014 року (незаконний референдум, в результаті якого був анексований Крим, - "Апостроф") пройшов під "охороною" російських збройних сил. Чи правомірно поставити на обговорення питання про проведення законного і легітимного референдуму (або локальних референдумів з перспективою кантонізацію Криму), повністю відповідного українського законодавства і міжнародно-правовим нормам, узгодженим з Києвом, органами влади Криму, Москвою, ЄС, ОБСЄ і ООН", - написав Явлінський на своєму сайті.

За його словами, такий референдум має проходити під найсуворішим міжнародним контролем і містити три питання: чи хочуть люди жити в складі України, незалежної кримської держави або Росії.

"Визначення процедури такого референдуму має стати важливим предметом обговорення на спеціально скликаній Міжнародній конференції з мирного врегулювання кризи. Волевиявлення людей повинно бути нерозривно пов'язане з повагою гідності та інтересів усіх жителів тієї території, на якій він проводиться, з максимально можливим урахуванням інтересів усіх її особливостей. На референдумах громадяни висловлюються за те, щоб в обраній ними формі державної приналежності жити у відкритому і мирному суспільстві, а не за формування влади непідконтрольних авторитарних угруповань", - упевнений російський політик.

Як повідомляв "Апостроф", раніше, 4 березня 2016 року, Григорій Явлінський заявляв, що знає, як вирішити проблему деокупації Криму.