RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

17 квітня

Всі новини

​Закон 6556 дозволить удосконалити діяльність Нацгвардії: детальний аналіз документу

Проект Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення правових засад діяльності Національної гвардії України” №6556 від 08.06.2017 р. пройшов етап розгляду в Комітеті Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. На Комітеті більшість його членів рекомендували парламенту взяти цей проект документу за основу та прийняти в першому читанні в цілому.

В прес-службі НГУ детально пояснили суть цього законопроекту. У пояснювальній записці говориться, що він був розроблений з метою приведення низки законів України, які стосуються діяльності НГУ, у відповідність до вимог Закону України “Про Національну гвардію України” від 13.03.2014 р. У проекті враховані концептуальні засади розвитку сектору безпеки і оборони України, а також необхідність підвищення можливостей Нацгвардії України до виконання цілої низки функцій.

    1.Зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення

    2.Зміни до Закону України "Про участь України в міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки".

    3.Зміни до Закону України "Про порядок направлення підрозділів Збройних сил України до інших держав". В НГУ підкреслили, що це дасть змогу направляти окремі підрозділи НГУ до інших держав для їх участі в міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки у складі національних контингентів відповідно до взятих на себе Україною міжнародних зобов’язань.

    4.Зміни до Закону України "Про державну охорону органів державної влади України та посадових осіб"

    5.Зміни до Закону України "Про боротьбу з тероризмом". У випадку законодавчого закріплення цих повноважень військовослужбовці Національної гвардії України зможуть більш ефективніше захищати Україну та український народ, в тому числі, й від російсько-терористичних військ.

    6.Зміни до Закону України "Про Національну гвардію України"

"Зважаючи на те, що на сьогодні на законодавчому рівні не визначено орган який має постійно виконувати функції з конвоювання осіб, узятих під варту або засуджених до позбавлення волі, законопроектом №6556 пропонується цю функцію перенести до основних положень законопроекту "Про Національну гвардію України". І в такому разі наділити її цими повноваженнями на постійній основі", - зазначили у прес-службі Нацгвардії.

Оскільки Національна гвардія України не наділена повноваженнями щодо здійснення інформаційно-пошукової та інформаційно-аналітичної роботи, а також формування та користування базами (банками) даних, що входять до єдиної інформаційної системи МВС України та інших органів державної влади законопроектом пропонується урегулювати питання про те, що Нацгвардія України є лише одним із суб’єктів з припинення масових заворушень, а не основним її виконавцем, як це передбачено зараз.

"З метою забезпечення охорони корисних копалин, які мають загальнодержавне значення, законопроектом № 6556 пропонується наділити Національну гвардію України функцією щодо її участі спільно із спеціально уповноваженими на те органами виконавчої влади і посадовими особами у припиненні незаконного видобутку корисних копалин загальнодержавного значення, а також здійсненні їх охорони. Це дасть можливість ефективніше проводити превентивні заходи щодо запобігання незаконного видобутку бурштину та завдання непоправної шкоди екосистемі України від таких дій", - підкреслили в НГУ.

У законопроекті №6556 передбачається також унормування процесу прийняття рішення про застосування сили та засобів військовослужбовцями НГУ під час виконання покладених на неї завдань. "Зокрема, визначаються конкретні особи від міністра внутрішніх справ до командира групи і передбачається їх чітка відповідальність за прийняття рішень про застосування спеціальних засобів, зброї, озброєння, бойової та іншої техніки. Зазначені рішення обов’язково оформлюються письмово. Військовослужбовці, які діють індивідуально, приймають такі рішення самостійно. Це є свідченням відкритості та прозорості діяльності Національної гвардії України", - зазначили в прес-службі.

"Законопроектом №6556 також пропонується, запровадити революційне нововведення для збереження життя та здоров’я військовослужбовців та учасників масових заходів відповідно до стандартів багатьох споріднених правоохоронних структур країн Європи та світу. Зокрема, планується надати право відповідальній посадовій особі визначати мінімальну безпечну відстань між військовослужбовцями Національної гвардії України, які забезпечують охорону громадського порядку під час проведення зборів, мітингів, походів, демонстрацій та інших масових заходів, що створюють небезпеку для життя та здоров’я громадян та учасниками масових заходів. Головна мета цього нововведення – убезпечити від провокаційних зіткнень між військовослужбовцями та учасниками масових заходів. За можливості цю відстань уповноважені правоохоронці можуть визначати на місцевості", - пояснили в НГУ.

Згідно з поясненням прес-служби, за таких умов особи, які намагатимуться скоротити вказану відстань, будуть заздалегідь попереджатися про заборону її перетину та можливе застосування до них фізичної сили та/або спеціальних засобів. При цьому таким особам надається достатньо часу виконати законну вимогу військовослужбовця НГУ. "У випадку скорочення особами, які вчиняють протиправні дії, вказаної відстані, військовослужбовці Національної гвардії України мають право застосовувати до таких осіб фізичну силу та/або спеціальні засоби без попередження. Але це вже крайня міра, яка може бути застосована до осіб, що не виконують законні вимоги правоохоронців. І в жодному разі в даній нормі не йде мова про можливе застосування зброї, озброєння бойової та іншої техніки", - зазначили у повідомленні.

Крім цього, вводиться поняття військового оперативного резерву Національної гвардії України. Законопроектом №6556 також пропонується запровадити таке поняття, як запас Національної гвардії України.

"Якщо підвести риску під усім тим, що нового несе законопроект № 6556 можемо зробити наступний висновок. Прийняття проекту цього Закону дозволить привести положення Закону України "Про Національну гвардію України" та інших Законів України у відповідність між собою. Принципово, що внесення цих змін до законодавства, що регламентує діяльність НГУ, сприятиме поступовому наближенню Національної гвардії України до правоохоронних структур, які є членами Асоціації (FIEP)", - резюмували у НГУ.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Політика