Звільнення в'язнів Кремля: з'явилося цікаве припущення щодо Путіна

У переговорному процесі зі звільнення кримськотатарських політиків Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова, які були засуджені в анексованому Криму, активну участь брав президент Туреччини Ердоган, і це правильно.

Таку думку озвучив посол України в Туреччині в 2008-2016 роках Сергій Корсунський в коментарі "Апострофу".

"Я думаю, це (участь Туреччини в переговорному процесі - прим. "Апострофа") пов'язано з тим, що між материковою частиною України і півостровом немає прямого авіасполучення, тому вибрали Туреччину. І це правильно. Тому що Ердоган брав в цьому участь", - сказав Сергій Корсунський.

Далі він зазначив, що Туреччина весь час порушувала питання про політв'язнів кримських татар, і, можливо, це в якийсь момент набридло президенту Росії Володимиру Путіну.

"Можливо, на певному етапі і сам Ердоган сказав Путіну, що треба мати совість по відношенню до кримських татар. Але я не думаю, що це означає зміну позицій по відношенню до кримських татар і Криму в цілому", - додав дипломат.

Як вважає екс-генконсул України в Стамбулі Богдан Яременко, своєю участю в переговорах турецька влада показала, що вона готова бути мостом між Росією і західним світом, в тому числі, по переговорному процесу навколо ситуації в Україні.

"Туреччина, яка не запровадила санкції проти Росії (мається на увазі санкції за анексію Криму, -"Апостроф"), з одного боку, має більше можливостей розмовляти з Росією, а з іншого, повинна якось доводити відданість ідеалам і принципам, задекларованим перед світом. Тому це досить розумний крок з боку турецької дипломатії", - зазначив екс-генконсул України.

Читайте докладніше в матеріалі "Апострофа": "Путіну нагадали про совість: як звільняли українських в'язнів Москви".