WP дізналося про причетність російської військової розвідки до створення вірусу для кібератаки по Україні

ЦРУ вважає, що "з високим ступенем ймовірності" вірус NotPetya (Petya), який атакував Україну в червні, був створений Головним розвідувальним управлінням РФ.

Про це повідомило The Washigton Post з посиланням на засекречені звіти ЦРУ.

Відзначається, що атака була "спробою пошкодити фінансову систему країни на тлі війни з бойовиками, лояльними Кремлю".

Як пише газета, хакери скористалися тактикою watering hole. Її суть полягає в тому, що коли хакери хочуть атакувати системи компаній і підприємств, вони заражають вірусом сайти, який найчастіше відвідують співробітники.

За даними ЦРУ, ГРУ використовувало вірус-вимагач, щоб було схоже, що за атакою стоять звичайні хакери, а не ціла держава.

"Протягом багатьох днів люди класифікували NotPetya як реального вимагача. Знадобилося кілька днів, щоб люди зрозуміли, що він робить", - сказав засновник компанії з кібербезпеки Comae Technologies Метт Суйче.

Як підкреслила The Washington Post, більше половину жертв NotPetya - українські об'єкти. Атаки зазнали системи Данії, Індії та Сполучених Штатів. У ЦРУ відмовилися коментувати цю інформацію.

Нагадаємо, 27 червня масштабна кібератака за допомогою вірусу Petya.A вразила українські банки, енергетичні компанії, урядові сайти і ряд інших об'єктів України. Після чого поширилася на інші країни.

Читайте також матеріал "Апострофа" Вірус Petya.А повернувся: хто захистить Україну від нових кібератак.