Деркач вважає, що Гонтареву замість звільнення слід притягнути до кримінальної відповідальності

Главу НБУ Валерію Гонтареву потрібно притягнути до кримінальної відповідальності, а не просто звільнити з посади. Про це на сторінці в Фейсбук написав нардеп Андрій Деркач, коментуючи своє голосування проти відставки голови Нацбанку.

За словами Деркача, який єдиний проголосував проти, голосування за відставку Гонтаревої - це можливість для неї уникнути відповідальності.

"Я вважаю, що Гонтареву потрібно притягнути до кримінальної відповідальності, а не звільняти. Саме тому не голосував за її відставку в такому форматі. Упевнений, до відповідальності будуть притягнуті і всі адвокати Гонтаревої в ВР, які перетворили сьогодні звіт усміхненої екс-глави НБУ в справжній фарс", - написав Деркач.

Депутат зазначив, що депутати ВР сьогодні активно захищали Гонтареву, хоча її досягнення ніяк не поліпшили життя людей.

"Доходи громадян через політику НБУ з моменту призначення Гонтаревої впали майже в три рази. На момент призначення Гонтаревої, долар був по 12. На сьогодні вона сягнула позначки 30. За цей час знецінилися пенсії і зарплати українців. За її керівництва НБУ було підірвано стан фінансового сектора", - зазначив Деркач.

Нардеп нагадав, що ще в 2016 році виступив з ініціативою створити тимчасову слідчу комісію, яка, за його словами, повинна була розібратися з розкраданням коштів Нацбанку керівництвом.

"Це і торгівля облігаціями внутрішньої державної позики через афілійовані банки. І порушення законодавства під час прийняття рішень про невмотивоване закриття комерційних банків, що призвело до втрати громадянами банківських вкладів. І спекуляція на курсі гривні. І знецінення заощаджень людей. Але комісія створена не була", - написав Деркач.

Як відомо, сьогодні Рада відправила у відставку главу НБУ Валерію Гонтареву. Новим главою Нацбанку став Яків Смолій.