Україна готується до шпигунського обміну з Білоруссю - ЗМІ

Затриманого в Білорусі журналіста українського "Національного радіо" Павла Шаройка, обвинуваченого в шпигунстві, можуть обміняти на білоруського шпигуна Юрія Політику, затриманого в Україні.

Про це повідомляє "Білоруський партизан" з посиланням на свої джерела в Києві.

За їхніми даними, президент Білорусі Олександр Лукашенко дав добро на такий обмін, всі документи підготовлені до підпису.

Уточнюється, що відповідна домовленість була досягнута на зустрічі високопоставлених представників Білорусі та України.

У той же час експерти не виключають, що процес обміну Політики на Шаройка блокується якимись силами. Зокрема, адвокати та представники Юрія Політики навмисно затягують процес в українському суді, вимагаючи перекладу матеріалів і надання перекладача білоруської мови.

Що стосується суду над Шаройком, то офіційно про нього взагалі не повідомлялося. За неофіційною інформацією, він уже пройшов.

Як відомо, Юрій Політика цікавився у ветеранів АТО білорусами, які воюють на Донбасі, а також наявністю в Збройних силах України протитанкових ракет і їх характеристиками. Він був затриманий 16 червня за виїзді в Білорусь з флешкою з секретною картою. 13 лютого в Чернігові розпочався суд у його справі.

Як повідомляв "Апостроф", раніше представник білоруського КДБ Дмитро Побяржін заявив, що українському журналістові Павлу Шаройку, затриманому в Білорусі, пред'явлені офіційні звинувачення за статтею 258-ї Кримінального кодексу - про "державну зраду і шпигунство".