Новинський розповів про позицію патріарха Варфоломія щодо української автокефалії

Народний депутат від "Опозиційного блоку" Вадим Новинський заявив, що патріарх Варфоломій підтримує тільки канонічну церкву в Україні.

Про це політик розповів в коментарі "Подробностям".

"Коли нам говорять, що є вже практична домовленість з патріархом Варфоломієм і що він ось-ось має видати якісь документи на визнання церкви, - це не відповідає дійсності", - сказав Новинський.

Політик стверджує, що в 2016 році під час проведення Всеправославної наради в Швейцарії, де були присутні представники всіх православних церков світу, у патріарха Варфоломія запитували про його ставлення до ситуації в Україні і той відповів: "Я підтримував і підтримую канонічну церкву в Україні і ніколи не піду на визнання розкольників".

У прес-службі УПЦ МП, коментуючи рішення Синоду під головуванням патріарха Варфоломія почати консультації з православними церквами щодо надання автокефалії Українській православній церкві, заявили, що Константинопольський патріархат "не зробить кроків, які б завадили єдності церкви".

В УПЦ МП також заявили: "...Якщо йтиметься про українську автокефалію, то це питання не може бути розглянуте без участі Української православної церкви як єдиної канонічної церкви України".