RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Кабмін затвердив "правила" війни на Донбасі

Кабінет міністрів України на засіданні затвердив порядок застосування зброї в Збройних силах України для відсічі агресії.

Відповідне рішення уряду є в розпорядженні РБК-Україна.

Згідно з пояснювальною запискою, мета постанови - врегулювання застосування зброї і бойової техніки ЗСУ для відсічі агресії проти України в мирний час, під час заходів щодо забезпечення нацбезпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії по закону "Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету Україна на тимчасово окупованих територіях в Донецькій і Луганській областях "(закон про реінтеграцію Донбасу) з урахуванням досвіду проведення АТО.

Так, згідно з українським законодавством, ЗСУ мають право в мирний час застосовувати і використовувати зброю та бойову техніку для відсічі можливої збройної агресії проти України, для самозахисту і в разі будь-яких дій, які можуть привести до нанесення значних матеріальних збитків об'єктами, які прикриваються ними, за місця дислокації або в районі виконання завдань.

Відповідно до закону про ЗСУ встановлено, що Кабмін визначає порядок застосування зброї і техніки військовими.

Так, згідно з рішенням Кабміну, ЗСУ мають право застосовувати зброю для:

  • · Відбиття нападу або попередження загрози нападу на об'єкти, що охороняються;
  • · Звільнення заручників і / або військовополонених, захоплених військових і / або цивільних об'єктів;
  • · Знищення зброї, бойової техніки, транспортних або технічних засобів, що знаходяться в користуванні осіб, причетних до збройної агресії;
  • · Захисту цивільних осіб і / або цивільних об'єктів від нападу;
  • · Запобігання та / або припинення діяльності, затримання, роззброєння або знешкодження осіб, причетних до збройної агресії;
  • · Припинення дій осіб, які вчинили або вчиняють правопорушення;
  • · Припинення дій осіб, які перешкоджають виконанню законних вимог осіб, залучених до здійснення заходів щодо забезпечення нацбезпеки і оборони;
  • · Припинення дій осіб, які становлять або можуть становити небезпеку особам, залученим в здійснення заходів щодо забезпечення нацбезпеки і оборони.

Крім того, наголошується, що військові мають право застосовувати зброю або бойову техніку в інших випадках, визначених наказами командувача об'єднаних сил.

Як повідомляв "Апостроф", в останній день квітня в зоні військового конфлікту на Донбасі офіційно завершилась антитерористична операція і Україна перейшла до нового формату оборони – Операції Об'єднаних сил (ООС).