З'явилися цікаві дані про антиукраїнську операцію ФСБ за часів Кучми

Генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що запис переговорів в кабінеті Леоніда Кучми в Адміністрації президента, відомий як "плівки Мельниченка", була спецоперацією ФСБ.

Свою позицію він озвучив в інтерв'ю журналісту Дмитру Гордону.

За його словами Москва використовувала акцію "Україна без Кучми" в своїх цілях.

"Сьогодні, маючи на руках матеріали кримінальної справи, прочитавши їх на вихідних від кірки до кірки, я можу стверджувати (це моя особиста версія, але я в ній глибоко переконаний!), Що плівки Мельниченка - це операція ФСБ проти українського президента, який посмів заявити про несміливий, але чіткий рух до НАТО", - зазначив він.

Луценко пояснив, що в кінці 2004 року, в розпал президентської кампанії Мельниченко, який перебував у міжнародному розшуку, "раптом оголошується в Москві, показує свіжу газету з датою на Червоній площі і через керівництво ФСБ передає керівництву СБУ запрошення, щоб конкретні двоє людей від Кучми - він назвав прізвище Пінчука або Бакая (тодішнього глави Державного управління справами України - "Апостроф") - прибули до нього на переговори про продаж плівок".

"Пан Бакай поїхав і, зробивши кілька човникових поїздок, вручив Мельниченко і Єльяшкевичу (тодішній народний депутат Олександр Єльяшкевич - "Апостроф") два мільйони доларів. Після цього ФСБ пересилає плівки в офіційному порядку в СБУ. Висновки, мені здається, очевидні. Про це дуже хочеться поговорити слідчим, але пан Мельниченко поки уникає їх", - додав він.

При цьому глава ГПУ заявив, що не може стверджувати, що Мельниченко працював на ФСБ, і його, ймовірно, лише "використовували наосліп".

"Думаю, у Мельниченка були серйозні ляльководи. Але не можу розголошувати матеріали слідства, тому що це ув'язується і з бандою Гончарова, і з багатьма іншими речами. Я дозволю собі тут деталі не розкривати", - сказав Луценко.

Нагадаємо, на так званих "плівках Мельниченка" міститься запис розмови, нібито таємно зроблені тодішнім майором Держохорони Миколою Мельниченком в особистому кабінеті на той момент президента Леоніда Кучми. Зокрема, в одному з фрагментів запису людина з голосом, схожим на голос Кучми віддавав наказ людині з голосом, схожим на голос на той момент міністра внутрішніх справ України Юрія Кравченка, ліквідувати Гонгадзе.

Як повідомляв "Апостроф", також Луценко зробив гучну заяву про вбивства на Майдані.