Журналіст повідомив про спроби людей з оточення Януковича захопити американський золотодобувний об'єкт в Закарпатті

За спробами рейдерського захоплення американського об’єкту Avellana Gold у Мужієві Закарпатської області стоять рейдери з корупційними зв’язками з оточення Януковича.

Про це у блозі на сайті "Цензор.нет" пише журналіст Дмитро Марунич.

Замовниками спроб захоплення підприємства, в яке інвестувала компанія Avellana Gold, на його думку, є група рейдерів, яка прикривається вивіскою “британської” фірмиGofer Mining PLC, а насправді пов’язана з оточенням Януковича. Мається на увазі Олександр Маштепа та його, за даними публікації, співвласники у фірмах Gofer Mining PLC и Cengart Inc. росіянин Гаврилов, якого ще у 90-і роки видворили з Польщі через підозру у шпигуванні та який змінив прізвище на Колпіді, а також фігурант сайту "Миротворець" - поплічник донецьких сепаратистів Дмитро Зайцев.

Журналіст наводить посилання та скріншоти з британських реєстрів, що підтверджують, за його словами, ознаки фіктивності Gofer Mining. Вони заявляють, що входять до конгломерату компаній Barclays Plc., крупними акціонерами якої є товариство Grosvenor Barclay LLP. Проте до Джеймса Гросвенора – члена британської королівської родини та Роберта Барклая з клану Барклайз, як і до баронеси Мішель Моне стосунку ця компанія не має. А надана інформація свідчить лише про співзвучні британські прізвища та людей, чиї імена та дати народження не збігаються з титулованими підданими Британської Корони.

Дмитро Марунич наводить також фотографії невеликого рекламного оголошення з всесвітньо відомої газети TIMES, у котрому представники Gofer Mining PLC іменують себе афільованою структурою відомого у Великобританії та світі банку Barclays та конгломерату з однойменною назвою. Водночас знизу в оголошенні раніше наводять посилання на сайт, якого навіть станом на 13 серпня 2019 року немає: gofermining.com, а сама Gofer Mining PLC в Україні посилалась на це рекламне повідомлення як на реліз, хоча надруковане воно серед рекламних оголошень, а не у бізнес-рубриці.

Директор компанії – Олександр Маштепа, згадуваний в українських ЗМІ у зв’язку з рейдерським захопленням київського універмагу “Україна” разом з Едуардом Ставицьким, розшукуваним мільярдером-схемником з оточення Януковича. Стверджується також, що Маштепа мав стосунок до банкрутства підприємства "Закарпатполіметали".

На думку блогера, Олександр Маштепа та Gofer Mining PLC намагаються здійснити захоплення фабрики Avellana Gold у Мужієві з метою “гарантовано “убити” підприємство Avellana Gold, щоб жоден інвестор більше не пробував розробляти надра.

Фірма Avellana Gold, яка раніше повідомила про завершення будівництва гірничорудної фабрики в Мужієві (загальна сума інвестицій складе 140 млн. дол.), у травні-червні 2019 року та про спроби рейдерського захоплення цієї фабрики з боку сторонніх осіб, що пов’язані з фірмами Cengart та Gofer. До того ж, директор Avellana Gold американець Браян Севедж висловив припущення, що такій рейдерській атаці «можуть сприяти окремі чиновники Міністерства економічного розвитку та торгівлі України».