Захистити людей і утримати ціни: Тимошенко назвала головні завдання позачергового засідання Ради

Засідання Верховної Ради потрібне лише для того, щоб вжити нарешті заходи, які захистять людей і підтримають економіку.

Про це заявила голова партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко в ефірі телеканалу ZIK.

"Насамперед, влада давно мала припинити мародерство і потурання мародерству з боку посадовців. Країна має бути забезпечена масками, апаратами штучної вентиляції легень, ліками та всіма іншими необхідними засобами. У законі для протидії кризовим процесам, який розглядатиме парламент, у тому числі буде жорстка заборона будь-якого експорту тих товарів, що сьогодні необхідні країні, і кримінальна відповідальність за прихований експорт і, зокрема, за мародерство та спекуляції", - зауважила вона.

Уряд, за словами лідера Тимошенко, має тримати під контролем ціни, аби запобігти здорожчанню товарів у вкрай непростий для людей час.

"Треба встановити обмеження на період карантину та кризової ситуації - не можна перепродавати товари, а тільки від виробника постачати на прилавки; встановити не більше 30% рентабельності на цей час. Бо інакше це буде реальним мародерством на біді країни", - зазначила політик.

Юлія Тимошенко наголосила на необхідності належної оплати праці та захисті медичних працівників, які сьогодні опинилися на передовій боротьби з коронавірусом.

"Лікарі для нас сьогодні - це по суті наші спасителі. Потрібно, щоб лікарям, медсестрам, медичному персоналу підвищили заробітні плати. І я згодна зі словами міністра охорони здоров’я, що сьогодні треба вводити погодинну оплату праці для медиків. Потрібно негайно забезпечити їх усіма необхідними засобами захисту", - запевнила лідер "Батьківщини".

Водночас, за жодних умов, зауважила Юлія Тимошенко, не можна допустити зупинки економіки. Тому вже сьогодні треба подбати, щоб люди мали змогу працювати або віддалено, або безпосередньо на робочих місцях з дотриманням усіх необхідних для запобігання поширенню хвороби санітарних заходів.

"За нещодавніми опитуваннями, 57% людей сказали, що вони більше, ніж три-чотири тижні не протримаються без заробітної плати та без роботи. А далі, якщо не буде надходжень в бюджет, то не буде і пенсій. Нам не можна такого допустити. Щоб запобігти цьому - маємо не зупиняти, а навпаки стимулювати економіку. Потрібно виконувати правила карантину, але країна повинна мати змогу працювати", - резюмувала Юлія Тимошенко.