RU  UA

Росія намагається тиснути: Гармаш розповів, що стоїть за "маневрами" Козака щодо Донбасу

Заступник глави Адміністрації президента Росії Дмитро Козак запропонував відмовитися від переговорів по Донбасу на рівні радників. Представник ОРДЛО в робочій групі з політичних питань ТКГ в Мінську Сергій Гармаш назвав це "нервовою реакцією".

Про це він сказав в ефірі Апостроф TV.

Нагадаємо, 30 липня в ЗМІ з'явилася інформація, що представник Кремля Дмитро Козак виходить з формату переговорів радників лідерів країн "нормандського формату". Такий крок він обгрунтував неефективністю роботи даного формату.

"Мені здається, знаєте, це більше нервова якась реакція ... Говорити про те, що справи йдуть не за сценарієм Росії, тому вона занервувала. Але практично вийти з нормандського формату зараз Росії, навіть на рівні радників, це означає зірвати рішення колишнього саміту нормандського ", - зазначив Гармаш.

Тому, він розглядає заяву Козака швидше як психологічний тиск на західних партнерів України.

"Також це інформаційне вкидання в тому плані, що Кремль намагається коригувати результат і успіх України щодо перемир'я. Тому що вони явно дають зрозуміти, що це їх було перемир'я ... Тобто дві причини я бачу появи цього документа - це тиск на наших західних партнерів і спроба корекції результатів перемир'я ", - сказав він.

Гармаш висловив сумнів, що РФ дійсно піде на вихід з нормандського формату на рівні радників, тому що це заблокує її подальшу участь в нормандському форматі.

Як повідомляв "Апостроф", експерт з питань зовнішньої політики Міжнародного центру перспективних досліджень Микола Капітоненко висловив думку, що рішення Козака знецінить переговори радників, а це вдарить по позиціях Андрія Єрмака, який брав участь в них - глави Офісу президента України. Можливо, демарш Козака і замислювався з метою вплинути на українську політику. Також він може бути наслідком підкилимної боротьби в Кремлі.