RU  UA  EN

Субота, 15 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.30
НБУ:USD  40.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

15 червня

Всі новини

Армія, МВФ, карантин і корупція: повне відео інтерв'ю Зеленського журналістам

Президент України Володимир Зеленський у великому інтерв'ю розповів про перспективи української армії, боротьбу з корупцією та чи можливий в Україні "локдаун" через коронавірус.

Про це він сказав під час інтерв’ю чотирьом телеканалам.

Україна не проживе без західних грошей

"Сьогодні економіка вибудувана так в Україні. Вона так вибудовувалася, що ми без західних грошей не можемо прожити. Люди повинні про це знати. Тому було не можливо відмовитися від Міжнародного валютного фонду. Я їм вдячний", - сказав глава держави.

Він також прокоментував затримку з виплатою чергового траншу від Міжнародного валютного фонду (МВФ).

"У нас був перший транш. Ми очікували довго другого траншу. Є вимоги МВФ, я вважаю, що ми все виконали, але є люди, які працюють проти держави Україна, і це правда. І вони, повірте, лобіюють свої інтереси, свої зацікавленості, щоб стабільності в Україні не було. Вони сьогодні присутні в політиці. І я не хочу називати їх перед виборами. Чесно кажучи, і після виборів. Знаю, які вони кошти вкрали в держави і зараз їх витрачають на лобізм на Заході", - зауважив Зеленський.

Зеленський висловився про корупціонерів

"Секундочку. Вибачте будь ласка, але найближчим часом, мені здається, НАБУ повинні показати вже результат. Ми з ним про це говорим. Хоча мені про це говорять всі політики, і, до речі, з екранів ваших засобів масової інформації, і говорять про це багато разів, і я це чую в новинах – як так, що президент чомусь впливає на правоохоронну систему нашої країни. Мені здається, що, перш за все, нам з вами - засобами масової інформації, а потім з людьми треба домовитись - чи я впливаю, чи я не впливаю", - сказав він.

Питання щодо корупції - одне з запитань, яке президент Зеленський ставить українцям на день місцевих виборів, і там йдеться про пожиттєве покарання для корупціонерів, він підтримує цю ініціативу.

"Що таке просто ухвалити закон? Я хочу відчути народ. Якщо народ каже, що він підтримує цю ідею, але це ж просто опитування, ви повинні зрозуміти, тут немає ніякого юридичного фундаменту. Я зрозумію відповідь народу і буду говорити з депутатами і пропонувати такі позиції. Я такого не боюсь", - зазначив він.

"Питання Зеленського" про Будапештський меморандум

"Для мене дуже потрібна ця думка (про Будапештський меморандум - "Апостроф". Тому що це комплексна робота, якою я займаюся, щоб відродити повністю державу - самостійну, обороноздатну. Тому в нас не випадково з’являються військово-морські точки, не випадково я підписую стратегічні договори, яких не було у держави Україна, на жаль. Я підписую з Британією, Туреччиною, хочу ще з декількома країнами це зробити. Тому я вам не можу сказати всю свою стратегію. Я вважаю, що Україна в Європі має бути дуже сильною. І я вважаю, що наш флот має бути дуже міцним. І тому це частина цієї стратегії", - запевнив президент.

Він переконаний, що Україні досить нарікати, що меморандуми не виконуються, а чинити на свій розсуд. Президент запевнив, що він патріот і хоче бачити успіхи українського війська, тому не розуміє кпинів, які з’являються у Мережі.

"Не можу дивитися, як ми то не проживемо без чогось, то без когось... А можна, щоб ми були потужною країною? Можна зробити таку країну? Як хтось написав, коли я був на Донбасі – історія була з борщем. І хтось написав: "Ось, коли ми були на фронті, ми з хлопцями їли бутерброди". Я, чесно кажучи, тоді не зрозумів це послання. Погано, що в нас зараз хлопці їдять, як наші чиновники? Чи що погано? Що в них нормальні умови з’явилися? Тому зради немає! Дуже хочеться створити всі умови і країну, яка буде реальним гравцем не лише в сільському господарстві, а й в усіх інших напрямах. Це дуже важливо!", - заявив Зеленський.

Зеленський про "локдаун" в Україні та зарплати медиків

"Дивіться, ми сьогодні ще не бачимо остаточного бюджету. Ми над ним будемо працювати, будуть закладені гроші, щоб наші лікарі отримували нормальну заробітну плату. Сьогодні всі лікарі отримують набагато більше, які борються з COVID-19. Вони отримують 300%", - відповів глава держави телеведучому Олексію Ліхману.

На вислів телеведучої Олени Фроляк стосовно того, що лікарі наразі отримують зарплату лише за відпрацьовані години з хворими на коронавірус, Володимир Зеленський відповів, що знає про цю ситуацію.

"До речі, нещодавно я дивився, хтось з політиків казав: "У нас буде те, що в Італії". Це поверхня людина. Чому? Тому, що я хочу вам нагадати відмінність від сьогоднішнього етапу і готовності української системи від італійської. За шести тисяч захворілих на день вони обирали кого лікувати, а хто буде помирати. За шести тисяч в них була проблема. Чому я знаю, тому, що саме в цей момент вони звертались до нас і ми їм відправляли наших лікарів. Нині 6 700 (хворих на коронавірус) в нас, на жаль. Трагічна цифра", - сказав Зеленський.

Втім, президент зауважив, що в Україні найнижчий в Європі показник смертності, це пов'язано із майстерністю українських лікарів та вмінням лікувати хворих коронавірусом. Проте, Якщо в Україні будуть фіксувати 15 тисяч нових інфікованих коронавірусом щодня, може бути запроваджений локдаун

"Дивіться, поки що така ситуація: ми збільшуємо ліжка, перепрофілюємо лікарні, збільшуємо кількість тих лікарів, які проходять практику. Поки, що на сьогодні це така цифра", - сказав президент.

Що буде з мерами-порушниками карантину

Детутати Верховної Ради перед виборами бояться ухвалювати рішення про покарання за недотримання карантину, а міські та обласні голови поводяться як такі собі "царки", влаштовуючи масові зібрання людей у часи пандемії та маніпулюють ухвалами.

ам заведені кримінальні справи. Заведені. Після цього всі ці справи беруть голови тих чи інших міст України, собі в риторику, я маю на увазі, виходять і кажуть "Будь ласка, через те, що вибори мене хочуть скинути". Не через те, що через нього загинула велика кількість людей. Саме через нього", - розповів президент.

Як повідомляв "Апостроф", раніше Зеленський говорив, що жорсткий карантин в Україні можуть ввести в тому випадку, якщо за добу фіксуватимуть понад 9,5 тисяч випадків зараження COVID-19.