RU  UA

"Місце сидіння змінює погляди?": екс-нардеп посперечався з представником президента в КСУ

Екс-нардеп 8-го скликання Борислав Береза посперечався у прямому ефірі з представником президента України у Конституційному суді Федором Веніславським і звинуватив його у перекручуванні норм Основного закону в частині трактування поданого президентом Володимиром Зеленський законопроекту № 4288.

Суперечка між Березою і Веніславським сталася в ефірі програми "Всьо по бєспрєдєлу" з Роксаною Руно на Апостроф TV.

Під час обговорення поданого президентом Зеленським законопроекту № 4288 "Про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства" Веніславський заявив, що політичне рішення щодо суддів КСУ забезпечить вихід з ситуації, що склалася, пов'язаної з рішенням Конституційного суду. В той же час Береза вказав на заяву Венеційської комісії, яка застерігає українську владу від прийняття політичних рішень, і звернув увагу на те, що президента штовхають на шлях порушення Конституції шляхом внесення даного законопроекту.

Береза пригадав Веніславському, який є фахівцем з конституційного права, його наукові роботи з аналізом порушень Конституції президентом-втікачем Януковичем.

"Ви пишете, що президент України не має права втручатися в питання Конституційного суду, президент не має права розганяти Конституційний суд. Чому в 2014 році ваша позиція була такою, а зараз вона стала іншою. Місце сидіння змінює погляди?", - звернувся до Веніславського Береза, по суті, звинувативши його, в заангажованості.

Веніславський, відповідаючи на закиди Берези, заявив, що політична ситуація в Україні має ознаки загрози конституційному ладу України.

"Коли Конституційний суд ламає антикорупційне законодавство, курс на євроатлантичну інтеграцію, президент як гарант Конституції і має певні повноваження, щоб відреагувати на ситуацію", - пояснив свою позицію Веніславський.

Більше про врегулювання ситуацію навколо Конституційного суду України читайте в матеріалі "Апострофа": Прийшов час діяти політично - представник Зеленського в КСУ Федір Веніславський.