Українська делегація в ПАРЄ оскаржила повноваження росіян: що буде далі

У понеділок, 25 січня, ПАРЄ підтримала ініціативу української деленації, якою та оскаржила повноваження делегації Росії в Асамблеї.

Про це повідомив народний депутат Олексій Гончаренко у своєму Telegram-каналі.

Парламентська асамблея Ради Європи 25 січня підтримала ініціативу України по оскарженню повноважень Російської Федерації в ПАРЄ. За таке рішення віддали свої голоси 38 країн-членів ПАРЄ при необхідних 30 голосах.

Відповідно до регламенту ПАРЄ, причинами для оскарження можуть бути процедурні проблеми або суттєві підстави. Такими підставами є порушення статті 5 Статуту Ради Європи, в якій йдеться, що кожна країна-член повинна поважати принцип верховенства права і гарантувати всім своїм громадянам захист їх прав і основних свобод.

Якщо ініціатива отримає підтримку, далі питання буде розглядати моніторинговий або регламентний комітет ПАРЄ. У своїй резолюції комітет може рекомендувати Асамблеї підтвердити повноваження, не підтвердити їх або підтвердити з обмеженнями.

Як повідомляв "Апостроф", 21 січня Європейський суд з прав людини ухвалив рішення щодо низки справ під час Революції Гідності. Суд звинуватив українську владу часів Януковича в порушенні прав людини.