RU  UA

Кравчук нагадав, хто підписував Будапештський меморандум і що він значить

Колишній президент України Леонід Кучма (1994 -2005) не міг не підписати Будапештський меморандум, відповідно до якого Україна відмовилася від ядерної зброї, оскільки спливав термін експлуатації ядерних боєголовок і утримувати цю зброю в Україні було небезпечно.

Про це розповів екс-президент, глава української делегації в ТКГ Леонід Кравчук у програмі Роксани Руно "Всьо по бєспрєдєлу" на Апостроф TV.

За словами Кравчука, йому часто закидають, що це він позбавив Україну статусу ядерної держави, хоча це не так.

"Підписав документ про вивезення з України ядерної зброї Леонід Данилович Кучма в 1994 році. Я вже тоді не був президент, однак я не кажу, що я не мав ніякого відношення до формування в Україні питань, пов'язаних з ядерною зброєю. Всі ж, хто зі мною говорять, чогось думають, що його підписав я", - зазначив Кравчук.

Він зауважив, що утримувати в Україні ядерну зброю було небезпечно.

"Кучма тоді не міг не підписати (Договір про нерозповсюдження ядерної зброї - "Апостроф"), бо ця ядерна зброя, яка була в Україні, вона виготовлялася за межами України і, відповідно, контроль за її використанням знаходився не в Україні. Це була ядерна зброя, поставлена Радянським Союзом на території України", - додав Кравчук.

Екс-президент також додав, що на той час термін експлуатації ядерних боєголовок спливав.

"Час життя ядерних боєголовок, які були в Україні, завершувався в 1997 році. Після цього року вони вже ставали небезпечними і неконтрольованими, і ніхто не знав, як буде себе поводити ядерна боєголовка. Їх потрібно було замінити, але їх в Україні не було", - додав Кравчук.

Як повідомляв "Апостроф", міністр оборони України Андрій Таран заявив, що Росія проводить підготовку до розміщення ядерної зброї на території окупованого Криму.