RU  UA

Це крапля в морі: Тука розповів, як українцям "вішають" локшину на вуха щодо Донбасу

Колишній заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій, голова Луганської ВГА в 2015-2016 рр. Георгій Тука відповів на головні питання про те, яка ситуація на Донбасі насправді, і коли на сході нашої країни настане мир. Тому що Росія не втомилася від Донбасу, і його фінансування для них - це не така велика проблема.

На ці та інші питання він відповідав у інтерв'ю Оксані Руно на Апостроф TV в ефірі програми "Все по бєспрєдєлу".

Коли ж, на думку Тука, може настати мир на сході, і Росія залишить у спокої території України: "Я б не хотіла, щоб ви долучалися до когорти наївних, які говорять, що Путін піде і помахає нам ручкою. Я вже 5 років чую, що Путін "все", "- відповів він.

Українці задаються питанням, чи знає хто-небудь, коли Путін відкличе свої війська, і ситуація на сході зміниться кардинальним чином:

"Ні. Ніхто не знає, коли це "все" відбудеться. Але не треба забувати, що ця людина займає найвищу посаду в Російській Федерації вже дуже тривалий термін. Незважаючи ні на що, Путіна можна сміливо називати досвідченим політиком. Без всяких сумнівів, він зацікавлений в забезпеченні безпеки особисто для себе, для своєї родини і для Російської Федерації в його розумінні. Путін також зацікавлений, щоб спадкоємець гарантував дотримання бізнес-домовленостей і збереження загального курсу Росії, "- додав колишній заступник міністра.


Невже головний ключ до вирішення питань Донбасу є тільки у Путіна? Георгій Тука відповів на це питання так:

"Так, але я кілька років намагаюся звернути увагу на одну річ. Коли ми говоримо, що ключ від світу лежить в кишені Путіна, не треба мати на увазі конкретну людину. Це щонайменше 15-20 осіб, які уособлюють його найближче оточення, і які безпосередньо проводять політику Путіна. Поки немає зовнішніх ознак того, що тези: Путін втомився від Донбасу, Росія втомилася від санкцій, Путін хоче залишити Донбас - мають під собою якусь підставу ".

Яка ситуація на Донбасі сьогодні насправді, що говорять українці, які вимушено опинилися на окупованій території:

"Наші українці, які опинилися на окупованій території, надали мені велику кількість інформації. Сьогодні вже працює повністю налагоджена система незаконного видобутку антрациту, контрабандного переправлення його на територію Росії. Звідти йде легалізація, і ми самі купуємо це вугілля. У такій ситуації розповідати, що Росія втомилася, в тому числі і фінансово, утримувати окупований Донбас - це просто вішати локшину на вуха громадян. У такому режимі Росія може утримувати цю територію десятиліттями, як це відбувається в Придністров'ї, в Абхазії, в Південній Осетії. Це крапля в морі для Російської Федерації, "- підбив невтішний підсумок Георгій Тука.

Читайте також матеріал "Апострофа": Репарації від Росії і музей жертв РФ в Донецьку: як влада планує реінтегрувати Донбас.