RU  UA

Всьому виною Росія: військовий дипломат розповів, що заважає членству України в НАТО

Для Росії червоні лінії - щоб Україна ніколи не стала членом НАТО. А в НАТО рішення приймаються консенсусом. Не може президент Сполучених Штатів Америки, президент Франції, канцлер Німеччини або президент Литви або Польщі, країни-члена НАТО, визначати політику НАТО.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповів г енерал-майор Петро Гаращук.

Україна зробила такий внесок у безпеку світу, який не робив ніхто інший - генерал-майор Петро Гаращук

Другу - дуже важливу заяву, за словами Гаращука, зробив наш президент.

"Реформи у нас з грудня 2008 року, коли було прийнято рішення на рівні міністра закордонних справ про надання Україні плану дій щодо членства в НАТО. Але не надали Україні плану дій. Далі лише його частина. Це річна національна програма, яка визначає п'ять напрямків реформування всередині нашої держави. Тому сказати, що реформування не йде - неможливо. Змінюються президенти, прем'єри. Можливо, не всі вони звикли читати документи, які були до них. Але реформування України - це суто внутрішнє питання. І для НАТО, як для основної безпекової організації в Євроатлантичному просторі, дуже важливо, що саме новий член принесе політично, економічно, соціально, військово, в оборонній сфері для НАТО. ", - переконаний експерт.

За словами Гаращука, нам можна пишатися тим, що Україна зробила великий внесок в безпеку: третій ядерний потенціал, Будапештський меморандум, Україна першою приєдналася до сил реагування НАТО, це перша країна-партнер, яка приєдналася до програми НАТО з обміну повітряної обстановки.

"Ми брали участь у всіх операціях під егідою НАТО. Не кожна країна-член НАТО брала таку участь у військовій галузі НАТО, як Україна", - зазначив він.

Експерт згоден, що є ще міжнародна ситуація, і є Росія, яка не допускає Україну до членства в НАТО.

"На мій погляд, на думку багатьох військових, бути членом НАТО, членом такої організації безпеки - престижно і дуже важливо. А ми зробили такий внесок в безпеку, який не робила жодна країна світу, звільнившись від третього ядерного потенціалу ", - сказав Гаращук.