RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Смерть В'ячеслава Чорновола: коли розкриють справу про вбивство

Розкрити справу про вбивство лідера Народного руху України В’ячеслава Чорновола у березні 1999 року буде неймовірно важко через кілька причин.

Про це син політика Тарас Чорновіл сказав в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV.

По-перше, за його словами, знищено неймовірну кількість матеріалів у справі; автомобіль, в якому їхав політик; певні елементи КамАЗа, в який врізалося авто політика; матеріали стеження в Кіровограді (Кропивницький. – Ред.), з яких було багато що зрозуміло.

"Матеріали по Куделі (водію КамАЗа. - Ред.) просто зникли. Людина, яка була звинувачена в п’яному наїзді на людину. Їй раптом перед цією поїздкою повернули права і зникла його справа. Проти нього була кримінальна справа, вона раптом зникла. Зникли кримінальні справи проти керівників підприємства, з якого виїжджав КамАЗ. Зникли матеріали по вбивству ще одного учасника, який був у КамАЗі, і зник би він сам, якби ми тоді не порушили закон зі слідчою групою", - згадує Тарас Чорновіл.

Він розповів, що дав свої гроші, щоб слідча група не оформляла відрядження, а виїхала провести незаконну ексгумацію і потім заднім числом її легалізувати.

"Знаєте, що знайшли слідчі? Там у сотні разів перевищення отруйних речовин, які викликають імітацію серцевого нападу. Зникло неймовірно багато інших матеріалів. Я думаю, що єдиний спосіб розв’язати цю справу – це або дуже вмілі слідчі дії, коли ловлять нижню ланку, яка замішана в цій справі або в інших, і починають її тролити. Тобі тюрма або ти даєш свідчення проти тих, хто вищий за тебе у справі Чорновола. І таким чином можна вийти на розв’язання справи, але для цього потрібна дуже тверда політична воля. А її не було, її нема", - вважає Тарас Чорновіл.

"Другий варіант (я боюся, що він буде найреальнішим – так як було у багатьох справах проти ОУН-УПА), що хтось колись у Москві почне писати мемуари "Как мы расправились с Черноволом, и как все искали и не нашли", - каже екс-нардеп.

Він не стверджує, що у справі існує "російський слід", хоча для нього теж є певні підстави, і ця версія розглядалася.

"Після перемоги [на президенстьких виборах 2004 року Віктора] Ющенка до Москви перемістилося багато людей, особливо причетних до міліцейського керівництва. Особливо багато генералітету туди виїхало після "самогубства" двома пострілами в голову [глави МВС Юрія] Кравченка. Дехто з них, я думаю, колись напише відповідні мемуари. Звідти ми дізнаємося всі деталі. А дехто з них мене перестрівав у Верховній Раді і розказував деякі деталі. Але для слідства та суду цього буде недостатньо. Ми просто колись дізнаємося правду, але ще дуже-дуже нескоро", - підсумував Чорновіл.

Нагадаємо, син політика розставив крапки над "і" у справі загибелі Вячеслава Чорновола.