RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Лукашенко призначив дату референдуму щодо Конституції: які зміни хочуть внести

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко призначив рефендум щодо внесення змін до конституції на 27 лютого 2022 року.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на Belta.by.

Уже є визначеним формулювання питання, яке винесеться на реферундум: "Чи приймаєте Ви зміни і доповнення Конституції Республіки Білорусь?". У білоруському видання повідомляють, що прийняте рішення на референдумі буде невід'ємною частиною конституції.

Зміни, які можуть внести до Конституції Білорусі:

  • пункт про те, що "Білорусь виключає військову агресію зі своєї території щодо інших держав";
  • сформулювати визначення шлюбу як "союзу жінки й чоловіка";
  • формулювання про розвиток атомної енергетики в Білорусі в мирних цілях, забезпечення безпеки при виробництві і використанні;
  • посилення вимог до кандидата в президенти: це має бути громадянин не молодше 40 років, який не менше 20 років безпосередньо перед виборами років проживав в країні. Крім цього, не дозволено предентувати на презедентство тим, хто мав громадянство іншої країни або посвідку на проживання;
  • пропонується обмеження числа президентських термінів двома (зараз необмежено), а ще виключення з президентських повноважень призначення членів ЦВК, голів Конституційного, Верховного і Вищого господарського судів, але дозволити вводити режим НС при спробах "насильницької зміни конституційного ладу".

Також ці зміни розширюють підстави для зміщення президента з посади за станом здоров'я або за рішенням Всебілоруських народних зборів у разі державної зради або іншого тяжкого злочина. Однак до цього ще додається, що президент, який припинив повноваження, не може бути притягнений до відповідальності за дії, пов'язані з виконанням повноважень.

Раніше "Апостроф" писав про те, що Білоруські прикордонники обстріляли авто на кордоні з Україною.