RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

Всі новини

"Це більше, ніж конфлікт між двома країнами": Блінкен виступив із гучною заявою щодо агресії Росії

Ентоні Блінкен виступив у Берліні з промовою про ситуацію в Україні та пояснив чому це більше, аніж "конфлікт двох країн" перед зустріччю з главою МЗС РФ Сергієм Лавровим у Женеві.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на "Голос Америки".

Під час своєї промови державний секретар США згадав про обіцянки дані Україні у Будапештському меморандумі, які допомогли переконати Україну відмовитись від їх ядерного арсеналу, який вона успадкувала після розвалу СРСР і який тоді був третім за величиною у світі".

"Варто просто запитати людей, які живуть у Криму та Донбасі, що сталося з цими обіцянками", - наголосив Блінкен.

Він це сказав у контексті його коментарів щодо невиконання міжнародних угод Росією. Блінкен звинуватив РФ у не дотриманні принципів Гельсінських угод, заходів, що передбачені Віденським документом щодо прозорості військових навчань, у ненаданні інформації про її військові сили в Грузії, про накопичення військових сил поблизу кордонів з Україною навесні минулого року, та інше.

"США та наші європейські союзники неодноразово зверталися до Росії із дипломатичними пропозиціями в дусі взаємності. Поки що нашу готовність добросовісно діяти відкинули. Бо насправді першочергово ця криза не про зброю чи про військові бази. Вона про суверенітет і самовизначення України та всіх держав. По суті, йдеться про відмову Росії від цілісної, вільної та мирної Європи після Холодної війни", - додав держсекретар США.

Блінкен заявив, що Росія не виконує свої зобов'язання, надані Гельсінськими угодами, по відношенню до України: РФ порушила та зневажила принципи поваги до національного суверенітету, утримування від використання сили та погроз, непорушності кордонів і територіальної цілісності, мирного вирішення конфліктів і невтручання у внутрішні справи країни.

"Росія виправдовує свої дії заявами, що начебто Україна становить загрозу її безпеці. Це перевертає реальність з ніг на голову. Чиї війська оточили чиїх? Яка країна силою зазіхнула на територію іншої? Чиє військо в рази перевищує інше? Яка країна має ядерну зброю?Україна — не агресор. Україна просто намагається вціліти" - підкреслив Блінкен.

Повний виступ державного секретаря США Ентоні Блінкена можна послухати мовою оригіналу за посиланням.

Раніше "Апостроф" повідомляв про те, що Блінкен та Лавров обговорили українське питання у Женеві: про що говорили.