RU  UA

Заплуталися у свідченнях: українські прикордонники різко відповіли на заяву Білорусі про "український дрон"

У ДПСУ підтримали думку щодо провокаційності заяви про український безпілотник на території Білорусі.

Про це заявив в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV прес-секретар ДПСУ Андрій Демченко.

“Я підтримую МЗС України, що це чергова провокація Білорусі. Ми пам’ятаємо ті заяви, які робила Білорусь про контрабанду зброї з України, і це зі слів Лукашенка, відбувалося регулярно. Далі вони закривали наглухо кордон, а тепер вигадують якісь міфічні безпілотники з України”, - сказав він.

Прес-секретар відзначив, що до України дійсно надходив лист з білоруської сторони про те, що вони зафіксували за 500 метрів від кордону з Україною на території Білорусі безпілотний літальний апарат, і що ними приймаються міри про встановлення приналежності БПЛА.

Проте, в офіційному листі білоруські прикордонники не зазначали про незаконний перетин кордону чи можливу приналежність літального апарату.

Також Андрій Демченко звернув увагу на деякі невідповідності у заявах з боку Білорусі.

“Зараз бачу заяви міністерства оборони Білорусі, де вони зазначають зовсім інший напрямок, про який до цього білоруська сторона нас інформувала, начебто про виявлення безпілотника. Тому це виключно провокація. І в цьому контексті, я б можливо радив Білорусі, щоб вони головне не вийшли на самих себе. Бо в даний час, враховуючи ті спільні військові навчання Білорусі з Росією, які анонсувалися, які проходять на території Білорусі - може вони спостерігали чийсь інший літальний апарат”, - сказав він.

Крім цього він додав, що “Білорусь підтримує риторику Кремля і нагнітає ситуацію щодо самої України, ну і використовує в цьому напрямку і посилення нами державного кордону, і те що Україна є не дружньою по відношенню до Білорусі”.

Андрій Демченко наголосив на тому, що державна прикордонна служба є складовою сектору безпеки і оборони, а з 2014 року на неї покладені ще задачі щодо оборони кордону, тому всі сили ДПСУ спрямує на те, щоб кордон був надійно захищений.

Раніше ми писали, що це не перші звинувачення України з боку Білорусі. У вересні 2021 року Білорусь звинуватила Україну в обстрілі прикордонного знаку.