RU  UA

Визнання "Л/ДНР": Путін зробив крок назустріч падінню

Заклик Держдуми РФ до президента Путіна про визнання "ЛНР" та "ДНР" є дуже позитивним чинником для України, адже таким чином Росія виходить із Мінських домовленостей щодо Донбасу.

Про це в ефірі програми "Руно" на Апостроф TV розповів російський політолог та публіцист Андрій Піонтковський.

"По-перше, речі називають своїми іменами. Це означає визнати, що ці території є окупованими Росією. По-друге, це означає повну відмову від Мінських угод", - каже експерт.

Він нагадав, що глава МЗС РФ Сергій Лавров заявив: Росія ніколи не дозволить Зеленському зіскочити з гачка Мінських домовленостей, нехай він на ньому звивається скільки завгодно. "Тепер цей гачок Москва ліквідує самотужки", - каже Піонтковський.

За його словами, Мінські домовленості у руках Москви були інструментом підкорення України.

"Днями ще Шольц вихвалявся, що Україна готова виконувати московську інтерпретацію Мінських угод. Це інструмент, яким вони хотіли легалізувати в українському правовому політичному полі свій військово-терористичний плацдарм і тим самим зруйнувати українську державу. От вони вже відмовляються від цього інструменту", - розповів політолог.

На його думку, завдання Москви зараз, як Путін "продаватиме" населенню та своєму оточенню відступ: мовляв, ми повертаємо до рідної гавані ще один шматочок української території.

"Заодно, щоб двічі не вставати, і Білорусь анексують. І те, й інше - це визнання поразки у зіткненні "Україна", - вважає експерт. - Росія як завгодно може називати ці території, вони в очах України та всього світу залишаються окупованими територіями".

Піонтковський додав, що у разі формальної анексії чи визнання "Л/ДНР" Захід накладе на Росію додаткові санкції.

"І, звісно, ці території будуть повернуті в Україну. Україна не може зараз їх силовим шляхом забрати, вони будуть повернуті після падіння путінського режиму. А вся ця авантюра з Україною – це величезний крок, який Путін зробив назустріч такому падінню", - підсумував політолог.

Більше інтерв'ю російського політолога дивіться на сайті "Апостроф": Путіна змусили відвести війська від України, але Москва готова продовжувати - Андрій Піонтковський