RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Затримано українського офіцера, який планував вкрасти російський літак: всі деталі шпіонської історії

СБУ повідомила про підозру українському військовому-розвіднику, полковнику Роману Червінському.

Про оголошення підозри військовому йдеться у повідомленні СБУ.

Підозра Червінському була оголошена за статтею ККУ "Перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень".

Читайте також: Donbass Devushka: до зливу документів Пентагону може бути причетна екс-офіцер ВМС США

За матеріалами справи, Червінський разом із іншими особами самовільно вирішили провести т.зв. "спецоперацію" – заволодіти літаком повітряно-космічних сил РФ. Російський пілот нібито погодився на пропозицію перейти на бік України. Натомість влітку 2022 року Росія обстріляла аеродром "Канатове" на Кіровоградщині.

В спецслужбі наполягають, що ця операція проводилася попри заперечення СБУ та без згоди відповідних державних органів.

"СБУ і ГУР МО відразу висловили свої зауваження до такого плану, його не погодили інші державні органи. Адже спецоперація приховувала в собі багато ризиків. Але окремі люди вирішили діяти на власний розсуд… Хочу наголосити, що ніякі хитрощі не допоможуть уникнути відповідальності. На мою думку, негідник, дії якого призвели до смерті одного українського військового і поранення ще сімнадцяти, має понести заслужене покарання", – підкреслив Голова СБУ Василь Малюк.

Внаслідок ракетного удару загинув командир військової частини та отримали поранення 17 українських захисників. Також було повністю знищено 2 бойові винищувачі Повітряних сил ЗСУ, а злітна смуга та інша техніка й будівлі зазнали значних пошкоджень.

Колишній співробітник Служби безпеки України і Головного управління розвідки Роман Червінський, за його словами, був долучений до двох найгучніших операцій, які провели українські силовики проти росіян в період з 2014 до 2021 років.

Перша з них – вивезення "з-під носа" у російських силовиків важливого свідка у справі катастрофи Боїнга МН17, екскомандира ППО бойовиків "ДНР" Володимира Цемаха.

В грудні 2021 року в ефірі ток-шоу на загальнонаціональному каналі Роман Червінський розкрив деталі справи Цемаха. Він також сказав, що Нідерланди так сильно хотіли отримати цього "цінного свідка", що розглядали можливість послати за ним два бойових вертольоти.

Однак, за словами розвідника, цю людину успішно і непомітно вивезли з "ДНР" українські спецслужбісти без сторонньої допомоги.

Наступна гучна і публічна операція українських спецслужб коштувала йому посади. Мова про так званий "Вагнергейт".

Вона стосується спроби українських силовиків затримати 28 бойовиків російської приватної компанії "Вагнер". Ці найманці мали перетинати український повітряний простір в липні 2020 року на літаку турецьких авіаліній в напрямку Мінськ-Стамбул.

СБУ і ГУР за допомогою хитрощів вдалось зібрати їх в одну групу і купити їм всім квитки на один літак.

Цей літак, за задумом розвідки, мали примусово посадити в Києві начебто через загрозу теракту. Надалі всі "вагнерівці" на його борту мали б бути затримані і заарештовані.

Цей задум провалився. В останній момент перед вильотом найманців заарештували в Білорусі і згодом видали Росії. В Україні з цього провалу розгорівся політичний скандал.

Як ми писали, "витік даних" з Пентагону" начебто свідчить, шо ГУР МО України готувало таємні атаки по військах РФ та найманцям ПВК "Вагнер" у Сирії.

Вас також може зацікавити:

Вкид чи правда? Хто "злив" документи про контрнаступ України

Не тільки страх: яку реакцію викликав у Росії витік документів про контрнаступ ЗСУ

Витік секретних документів США: Україні довелося змінити військові плани